Tehnologie

Lovitura dimineții pentru românii cu centrale termice de apartament: se interzic în România, este oficial

Comisia Europeană a pus presiune din ce în ce mai mare pe autoritățile din România de a interzice centralele termice de apartament, în special cele pe gaze naturale, care sunt dominante în piață. Noul ministru al Mediului nu s-a ferit să adreseze subiectul.

La finele zilei de ieri, Mircea Fechet, noul ministrul al Mediului, a fost întrebat când vor fi interzise în România centralele de apartament. Oficialul s-a ferit să ofere un termen precis pe marginea subiectului, a insistat pe o analiză serioasă, dar șansele ca acest pas radical să nu se întâmple curând sunt mici, mai ales că precedentul a fost creat, chiar și la nivel local.

Ce se întâmplă cu centralele de apartament

„Există, astăzi, municipalități care deja interzic instalarea de centrale proprii în apartamente. Fără îndoială că centralele termice din blocurile de locuințe poluează local, că aceste centrale termice, în lipsa unui sistem de evacuare până la acoperișul blocului, nu fac altceva decât să bage noxe în casa vecinilor, în apartamentul vecinilor, care ar putea să țină geamul deschis sau nu.

Fără îndoială că sistemele de încălzire centralizate, care de obicei sunt amplasate la periferia orașului sau chiar în afara acestuia, generează mai puțină poluare în oraș decât centralele individuale de apartament. Încă nu am luat o decizie privind termenul la care aceste centrale vor dispărea, însă pe termen lung eu sunt convins că în România și în marile aglomerări urbane vom avea din ce în ce mai puține astfel de centrale.

Nu vreau să dau acum un termen, pentru că va trebui să fac o analiză foarte serioasă în legătură cu acest subiect, dar vă promit că, în foarte scurt timp, vom prezenta opinia mea și a ministerului până la urmă și despre centralele de apartament”, a afirmat Fechet.

Presiunea din partea Comisiei Europene pe acest subiect vine în contextul în care, la nivel european, nu mai puțin de 65 de milioane de locuințe sunt încălzite cu centrale termice pe gaze naturale. Dintre aceste, aproximativ 3 milioane sunt localizate în România.

Conform Profit.ro, interdicții legate de centralele de apartament în particular și racordarea la rețeaua de gaze naturale în general, au fost luat deja încă din 2013 în Danemarca, 2017 în Norvegia și a urmat Olanda în 2018. Franța a așteptat până în 2022 și, de facto, Germania a făcut la fel, în timp ce Austria mai așteaptă până în 2024. Marea Britanie introduce această restricție din 2025, dar doar în cazul imobilelor nou construite, la fel ca Belgia.