Tehnologie

Interzicerea TikTok sau vânzarea la americani, confirmate de Joe Biden. Care sunt șansele să se întâmple

Viitorul TikTok devine tot mai incert pe măsură ce crește susținerea pentru o nouă lege care ar forța compania să fie vândută sau să se confrunte cu o interdicție în Statele Unite.

Președintele Joe Biden, în favoarea interzicerii sau vânzării TikTok

Președintele Joe Biden s-a pronunțat în favoarea măsurii, cu o zi înainte ca aceasta să treacă de primul său obstacol legislativ în Camera Reprezentanților.

„Dacă o votează, o voi semna”, a spus el, citat de CBS News. Numită „Legea de protejare a americanilor de aplicațiile controlate de adversari străini”, care a fost introdusă mai devreme în această săptămână, ar da TikTok un termen de șase luni pentru a se despărți de compania-mamă ByteDance sau să se confrunte cu o interdicție la nivelul magazinelor de aplicații în SUA.

Între timp, republicanii din Camera Reprezentanților ar putea aduce legea la vot pe plen încă de miercuri.

TikTok a declarat că legea reprezintă un efort subtil de a forța o „interdicție totală” a aplicației. „Această legislație are un rezultat predeterminat: o interdicție totală a TikTok în Statele Unite”, a spus compania.

„Guvernul încearcă să priveze 170 de milioane de americani de dreptul constituțional la liberă exprimare. Acest lucru va afecta milioane de afaceri, le va nega artiștilor audiența și va distruge mijloacele de trai ale numeroși creatori din întreaga țară”, au mai spus reprezentanții rețelei de social media.

Compania a încurajat, de asemenea, milioanele de utilizatori să se opună acestei măsuri. Joi, înainte de votul comitetului asupra legii, aplicația a trimis notificări push utilizatorilor, îndemnându-i să-și sune reprezentanții și să-i roage să se opună legislației.

Notificările au dus, se pare, la un val de apeluri în multe birouri din Congres, în timp ce personalul a primit sute de apeluri de la adolescenți.

Donald Trump, schimbător ca vremea

De remarcat, legea are un alt adversar important: fostul președinte Donald Trump. Deși Trump a căutat și el să forțeze vânzarea TikTok unei companii americane în timpul mandatului său, fostul președinte a spus că nu mai crede că aplicația ar trebui interzisă.

Deși trecerea de Camera Reprezentanților ar fi un moment important pentru lege, nu este clar ce părere are Senatul despre acest aspect.