Inteligența artificială, mai tare ca religia. Avertismentul experților în tehnologii AI
Experții în inteligența artificială au avertizat că utilizarea tot mai intensivă a tehnologiei AI ar putea duce la o transformare a modului în care oamenii interacționează cu realitatea, ajungând chiar să confere acestei tehnologii un statut de „pseudo-religie”.
Indivizii s-ar putea rupe de realitate
La o conferință desfîșurată recent, organizată de Academia Pontificală de Teologie, părintele franciscan Paolo Benanti, expert în inteligența artificială și profesor de teologie morală la Universitatea Pontificală Gregoriană, a subliniat că interacțiunea cu modelele lingvistice avansate de inteligență artificială, precum ChatGPT de la OpenAI, ar putea duce la o ruptură a individului din realitate.
Conform spuselor sale, dependența tot mai mare de astfel de modele ar putea diminua capacitatea umană de a gândi critic și de a rezolva probleme complexe, deoarece oamenii ar fi tentați să externalizeze aceste procese cognitive către tehnologia bazată pe inteligentă artificială.
Noua religie umană ar putea fi una bazată pe AI
Părintele Benanti a atras atenția că utilizarea extensivă a inteligenței artificiale ar putea modifica relația umanității cu realitatea, aducând dorința de control, caracteristică umană, într-o zonă ce poate avea conotații pseudo-religioase.
El a explicat că interacțiunile frecvente cu mașinile și cu algoritmii lor pot influența comportamentul uman, schimbându-l și adaptându-l la preferințele și modelele prezise de aceste tehnologii.
În plus, părintele Benanti a subliniat că algoritmii utilizați de companiile private pentru a procesa datele utilizatorilor sunt orientați spre obținerea de profituri financiare, ceea ce poate conduce la influențarea subtilă a comportamentului uman în scopul maximizării veniturilor.
Astfel, el a argumentat că teologia trebuie să se confrunte cu această transformare rapidă a modului în care oamenii percep și interacționează cu lumea din jurul lor, învățând să navigheze într-un peisaj digital tot mai complex și interconectat.
Evident, ceea ce spune Benanti pare, în mare măsură, destul de logic, astfel că posibilitatea ca această supoziție să devină realitate este una destul de mare.