Tehnologie

Inteligența artificială a lui Musk, sub lupa Europei: suspiciuni că a folosit datele utilizatorilor din UE

Rețeaua X (fostul Twitter), deținută de Elon Musk, se confruntă cu o anchetă oficială din partea Uniunii Europene, după ce au apărut suspiciuni că ar fi utilizat datele personale ale utilizatorilor europeni pentru a antrena propria inteligență artificială, Grok. Autoritatea irlandeză de protecție a datelor (DPC), care acționează în numele întregii UE, a deschis vineri o investigație oficială.

Potrivit comunicatului emis de DPC, ancheta vizează în mod specific „datele personale incluse în postările accesibile publicului, încărcate pe platforma X de către utilizatorii din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European”. Suspiciunile autorităților vizează faptul că aceste informații ar fi fost colectate și procesate fără consimțământ explicit, cu scopul de a antrena Grok – sistemul AI dezvoltat de compania xAI a lui Musk.

Platforma X, în vizorul autorităților europene

În centrul anchetei se află o problemă majoră de confidențialitate: dacă datele publice postate de europeni pe X pot fi considerate „material de antrenament” pentru un algoritm AI. Deși multe companii de inteligență artificială încearcă să-și antreneze modelele pe cantități uriașe de date din mediul online, utilizarea acestora fără transparență și fără acordul explicit al persoanelor vizate ridică semne de întrebare majore din perspectiva Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR).

Autoritatea irlandeză solicită rețelei X să explice clar ce fel de date au fost folosite, în ce scopuri, și dacă utilizatorii au fost informați în prealabil. În plus, se verifică dacă au existat opțiuni reale de refuz din partea acestora, așa cum cere legislația europeană.

Musk, din nou în centrul controverselor

Inteligența artificială Grok este integrată în platforma X și are ca scop generarea automată de răspunsuri și conținut. În mod oficial, compania lui Musk a anunțat că folosește date publice pentru antrenarea acestei tehnologii, dar nu a specificat clar dacă printre acestea se află și postările utilizatorilor europeni.

Ancheta vine într-un context tensionat, în care Uniunea Europeană încearcă să impună o reglementare mai strictă asupra companiilor Big Tech, în special în privința AI-ului. Dacă se va dovedi că Musk a încălcat normele GDPR, compania ar putea fi sancționată cu amenzi de până la 4% din cifra de afaceri globală.

În paralel, mai multe organizații pentru drepturile digitale au cerut transparență totală în legătură cu metodele de antrenare ale lui Grok, dar și protejarea mai eficientă a utilizatorilor față de posibile abuzuri tehnologice.