Tehnologie

Intel a primit o amendă record de la Comisia Europeană. Cum a „călcat pe bec” gigantul

Comisia Europeană a impus Intel o amendă de 376,36 milioane de euro pentru blocarea vânzărilor de dispozitive alimentate de procesoarele x86 ale concurenților săi.

Acest lucru duce la încheierea unei părți a luptei dusă de companie în justiția cu autoritatea europeană.

Comisia a dat o palmă grea producătorului de cipuri, amendând compania cu 1,06 miliarde de euro în 2009, după ce a stabilit că Intel a abuzat de poziția sa dominantă pe piață.

La vremea respectivă, s-a descoperit că gigantul ar fi oferit reduceri și stimulente ascunse producătorilor precum HP, Dell și Lenovo pentru cumpărarea procesoarele de la Intel.

Intel obișnuia să dea mită companiilor

De asemenea, Comisia a constatat că Intel a plătit producătorii să întârzie sau să oprească complet lansarea de produse alimentate de procesoarele rivalilor.

Cazul a trecut prin mai multe instanțe europene de atunci, ambele părți depunând recurs, în funcție de decizie.

În 2017, cea mai înaltă instanță din Uniunea Europeană a dispus reexaminarea amenzii pe motiv că Comisia nu a efectuat o evaluare economică a modului în care activitatea Intel a afectat capacitatea rivalilor săi de a intra în competiție.

A doua cea mai înaltă instanță din Europa a decis apoi anul trecut că, într-adevăr, Comisia nu a efectuat o analiză a schemei de reduceri a companiei. Drept urmare, a ajuns la concluzia că nu a putut determina modul în care stimulentele oferite de Intel i-au afectat pe concurenții săi.

De asemenea, a anulat amenda de 1,06 miliarde de euro a Intel, explicând că nu este în măsură să determine cât trebuie să plătească de fapt, dar a menținut decizia instanțelor anterioare conform căreia restricțiile stricte ale companiei au încălcat legile UE.

Comisia Europeană a oferit câteva exemple despre modul în care Intel a împiedicat vânzările de produse concurente. Se pare că a plătit HP în perioada noiembrie 2002 – mai 2005 pentru a vinde desktop-uri de afaceri alimentate de AMD numai întreprinderilor mici și mijlocii și prin canale de distribuție directe.

De asemenea, a plătit Acer pentru a amâna lansarea unui notebook bazat pe AMD din septembrie 2003 până în ianuarie 2004. Intel a plătit, de asemenea, pe Lenovo să respingă lansarea notebook-urilor bazate pe AMD pentru o jumătate de an.