Tehnologie

Industria jocurilor de noroc „îmbrățișează” AI: De ce sunt îngrijorări

Industria jocurilor de noroc se confruntă cu o nouă dilemă în contextul adoptării inteligenței artificiale (IA), după cum remarcă un fost jucător dependent și unii experți în domeniu.

Jocurile de noroc și AI

Danny Cheetham, în vârstă de 34 de ani, povestește, conform BBC, că își amintește cum își programa alarma pentru ora 4 dimineața în ziua în care își primea salariul, așteptând cu nerăbdare să parieze imediat ce banii ajungeau în contul său. Însă, până la ora 8 dimineața, ajungea să caute împrumuturi pentru a supraviețui până la finalul lunii.

Cheetham a început să parieze la casele de pariuri încă de la vârsta de 18 ani, jucând la terminalele de pariuri cu cote fixe (FOBTs). Nu a durat mult până să treacă la jocurile online.

„Ușurința de acces și caracterul solitar al jocurilor online au exacerbat obiceiurile mele”, spune acum Cheetham.

Utilizarea inteligentei artificiale în industria jocurilor de noroc a generat o dezbatere amplă. Companiile susțin că aceasta îmbunătățește experiența clienților, însă Cheetham și alții nu sunt atât de siguri. El consideră că, deși tehnologia îmbunătățește implicarea utilizatorilor, are potențialul de a adânci dependența.

Care sunt pericolele

Scotty McKeever, fondatorul companiei EquinEdge, care folosește IA pentru analizarea datelor despre performanța cailor, condițiile pistei și statisticile jocheilor și antrenorilor, nu împărtășește aceste preocupări. Pentru el, aplicarea IA nu va face nicio diferență în ceea ce privește problema jocului excesiv.

Totuși, multe alte firme utilizează IA pentru a personaliza experiența jucătorilor și pentru a identifica comportamentele problematice. De exemplu, Betby, o companie care oferă tehnologie pentru firmele de jocuri de noroc, folosește IA pentru a personaliza experiența pariorilor și pentru a prevedea cât de loiali sunt aceștia și cât timp vor rămâne clienți.

Cu toate acestea, unii experți și organizații precum Gambling with Lives și GambleAware sunt sceptici în privința eficienței IA în abordarea problemei jocului excesiv. Charles Ritchie, co-președintele organizației Gambling with Lives, consideră că orice afirmație conform căreia IA ar putea fi folosită de industria jocurilor de noroc pentru a reduce daunele este doar o diversiune.

În timp ce industria jocurilor de noroc continuă să se extindă și să inoveze, unii experți subliniază importanța unei abordări responsabile. Kasra Ghaharian, cercetător postdoctoral la Universitatea din Nevada, crede că utilizarea IA pentru siguranța jucătorilor trebuie să fie o componentă fundamentală a strategiei oricărei afaceri de jocuri de noroc.

Cu toate acestea, în contextul creșterii popularității jocurilor de noroc online, monitorizarea atentă a utilizării IA este crucială pentru a asigura că aceasta devine o forță pozitivă în prevenirea problemelor legate de jocurile de noroc.