Încă un gigant cedează în fața inteligenței artificiale: Decizia surprinzătoare luată de Getty
Se pare că Getty Images s-a răzgândit și a intrat oficial în domeniul imaginilor generate de AI, după ce a interzis arta AI în urmă cu un an.
Instrumentul AI generativ al companiei este oarecum ieșit din comun, deoarece este antrenat pe propria bază de date de imagini a Getty, iar conținutul rezultat vine, de asemenea, cu o licență fără drepturi de autor.
În cazul în care te întrebi, asta înseamnă că nu va trebui să îți faci griji în legătură cu potențialele probleme legate de drepturile de autor, care ar putea să apară ulterior.
Getty și-a recalculat opțiunile
În timp ce Getty părea să se scalde într-o tendință anti-AI, dând în judecată inclusiv producătorul Stable Diffusion Stability AI pentru că a îndepărtat datele – nu este o surpriză că gigantul a găsit, totuși, o modalitate de a intra pe piață.
Practic, nici nu prea avea de ales, de vreme ce serviciile de fotografie concurente și-au anunțat deja propriile soluții AI: Shutterstock folosește modelul DALL-E al Open AI, în timp ce Adobe’s Stock se bazează pe propriul instrument Firefly și acceptă unele lucrări de artă generate de AI.
Instrumentul AI generativ de la Getty este alimentat de modelul NVIDIA Edify AI din serviciul său cloud numit Picasso. Va fi interesant de văzut cum se compară aceste rezultate cu modelul DALL-E 3 îmbunătățit, dar deocamdată este, practic, doar o modalitate pentru Getty de a se îndrepta spre lumea AI, deci spre viitor, până la urmă.
Ca parte a acestui nou demers, Getty lansează, de asemenea, un „model de compensare a contribuabililor pentru licențierea AI”, informează Gizmodo.
Așadar, creatorii vor fi plătiți în funcție de cantitatea de imagini pe care au încărcat-o, împreună cu câștigurile existente din licențiere.
Evident, noua abordare a Getty nu miră pe nimeni, de vreme ce, în 2023, trebuie să rămâi în trend pentru a rămâne pe piață, iar gigantul nu-și permite să devină irelevant într-o epocă tot mai acaparată de AI.