Tehnologie

Hackerii mai fac și lucruri bune: cum elimină programele spyware de urmărire de pe 75.000 de telefoane

Hackerii binevoitori elimină programele spyware de urmărire de pe 75.000 de telefoane.

Niște hackeri susțin că au accesat firma de spyware WebDetetive și au șters informațiile despre dispozitiv pentru a proteja victimele de supraveghere, a raportat TechCrunch. Utilizatorii programului spyware nu vor primi date noi de la ținte.

„Pentru că #fuckstalkerware”, au scris hackerii într-o notă obținută de TechCrunch.

Hackerii au făcut un lucru bun

Ca referință, software-ul spyware le permite utilizatorilor acces neîngrădit la dispozitivul unei victime, fie că este vorba de un guvern care îl folosește pentru a supraveghea cetățenii sau de un abuzator care îl folosește pentru a urmări o persoană.

Spyware-ul promovează capacitatea de a monitoriza tot ce scrie o victimă pe internet, de a asculta apelurile telefonice și de a urmări locațiile pentru „mai puțin de o ceașcă de cafea”, fără a fi detectat.

Cum funcționează? Prin descărcarea unei aplicații pe telefonul unei persoane, sub un alias care nu este detectat, pentru a oferi acces deplin la dispozitiv. Încălcarea WebDetetive a compromis peste 76.000 de dispozitive aparținând clienților stalkerware-ului și mai mult de 1,5 gigaocteți de date eliberate de pe serverele aplicației, potrivit hackerilor mai sus menționați.

Așadar, în timp ce TechCrunch nu a confirmat în mod independent ștergerea datelor victimei de pe serverul WebDetetive, un cache de date partajat de hackeri a oferit o privire asupra a ceea ce au fost capabili să realizeze. Mai mult, TechCrunch a colaborat și cu o organizație nonprofit care înregistrează seturi de date expuse, DDoSecrets, pentru a verifica și analiza informațiile. În plus, hackerii au obținut informații despre clienți, cum ar fi adrese IP și dispozitive pe care le-au vizat.

Atacurile globale de ransomware sunt în creștere, potrivit unui raport emis de Malwarebytes. Studiul arată o creștere masivă din iulie 2022 până în iunie 2023, în Statele Unite, unde atacurile sunt „în floare”. Organizația a remarcat că din cele 1.900 de atacuri ransomware raportate, peste 43% provin din SUA, adică o creștere cu 75% față de anul trecut.