Tehnologie

Google te plătește 5 milioane de dolari. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a primi „un sac de bani”

Google lansează o competiție globală împreună cu XPRIZE și Geneva Science and Diplomacy Anticipator (GESDA) pentru a aplica calculul cuantic în provocările reale ale lumii.

Ce sunt, de fapt, computerele cuantice

Calculatoarele cuantice folosesc mecanica cuantică pentru a rezolva probleme care sunt pur și simplu prea complexe pentru a fi calculate de calculatoarele tradiționale sau chiar de supercalculatoare.

Speranța este că, pe măsură ce domeniul progresează, aceste calculatoare vor putea să facă anumite tipuri de calcule complexe, poate în domenii precum descoperirea de medicamente pentru uz general sau modelarea comportamentului moleculelor.

Este un domeniu interesant, fără dar și poate. La fiecare câteva luni, auzim despre unele descoperiri uriașe sau recorduri în calculul cuantic și despre cum este setat să schimbe lumea.

Totuși, calculatoarele cuantice nu sunt încă atât de utile. De fapt, companiile lucrează încă la primul sistem de operare pentru calculatoare cuantice.

Competiția organizată de Google ar putea, la final, să revoluționeze tehnologia

„Deși există multe motive să fim optimiști în privința potențialului calculului cuantic, suntem încă destul de în întuneric în ceea ce privește întreaga sferă a modului, când și pentru ce probleme reale din lumea reală această tehnologie va dovedi că poate”, a declarat Google într-un comunicat de presă anunțând noua competiție.

„Sperăm că lansarea acestui premiu va ajuta să lumineze aceste întrebări, prin impulsionarea comunității să avanseze și să anticipeze mai în detaliat impactul pozitiv al calculului cuantic asupra societății”, a declarat, de asemenea, gigantul.

Competiția, care va dura trei ani, îi îndeamnă pe competitori să dezvolte aplicații pentru calculul cuantic care vor aduce beneficii societății.

În prima rundă, competitorii sunt pur și simplu rugați să descrie problema pe care încearcă să o rezolve și să ofere o analiză a timpului necesar pentru ca un calculator cuantic care rulează algoritmul.

Din acest grup de competitori, până la 20 de echipe vor trece în finală și vor împărți primul 1 milion de dolari din premiul total.

În următoarea rundă, li se va cere să furnizeze dovezi că ar putea ajunge la acest răspuns mai repede sau mai precis pe un calculator cuantic față de calculatoarele obișnuite și să descrie cum calculele vor avea un impact pozitiv asupra societății.

3 milioane de dolari vor fi acordați primilor trei candidați sau echipe, în timp ce încă 1 milion de dolari va fi acordat celor clasificați pe locurile următoare.