Tehnologie

Google și Comisia Europeană vor colabora la regulile de bază ale inteligenței artificiale

Inteligența artificială generativă avansează atât de rapid, încât liderii mondiali, precum Google, stabilesc un pact voluntar, în timp ce lucrează la reglementări aplicabile.

Guvernele lumii au luat notă de potențialul generativ de IA pentru perturbări masive și acționează în consecință. Șeful industriei Comisiei Europene (CE), Thierry Breton, a declarat de curând că va colabora cu Alphabet la un pact voluntar, pentru a stabili reguli de bază pentru inteligența artificială, potrivit Reuters.

Google colaborează cu UE pentru regulile AI

Breton s-a întâlnit cu CEO-ul Google, Sundar Pichai, la Bruxelles, pentru a discuta despre aranjament, care va include contribuții din partea companiilor cu sediul în Europa și în alte regiuni. UE are o istorie în adoptarea unor reguli tehnologice stricte, iar alianța îi oferă lui Google șansa de a oferi informații, în timp ce evită problemele.

Pactul își propune să stabilească linii directoare înainte de legislația oficială, cum ar fi Legea AI propusă de UE, care va dura mult mai mult pentru a fi dezvoltată și adoptată.

„Sundar și cu mine am fost de acord că nu ne putem permite să așteptăm până când reglementările AI devin efectiv aplicabile și să lucrăm împreună cu toți dezvoltatorii AI pentru a dezvolta deja un pact AI, pe bază voluntară, înainte de termenul legal”, a spus Breton într-un comunicat.

El a încurajat națiunile și parlamentarii UE să stabilească anumite aspecte până la sfârșitul anului.

Într-o mișcare similară, șefa de tehnologie a UE, Margrethe Vestager, a declarat de curând că federația va colabora cu Statele Unite pentru a stabili standarde minime pentru IA. Ea speră că guvernele și parlamentarii UE vor „să fie de acord cu un text comun” pentru reglementare până la sfârșitul anului 2023.

„Acest lucru ar lăsa încă un an, dacă nu doi, să intre în vigoare, ceea ce înseamnă că avem nevoie de ceva care să depășească această perioadă de timp”, a spusea .

Subiectele de îngrijorare pentru UE includ drepturile de autor, dezinformarea, transparența și guvernanța.