Tehnologie

Google ne „aspiră”, pur și simplu, viețile, ca să-și antreneze algoritmii de inteligență artificială: care sunt pericolele

Procesele împotriva companiilor de inteligență artificială pentru practicile lor de formare și date continuă să se acumuleze. Și de data aceasta, Google este cea care se află pe locul fierbinte.

După cum raportează Reuters, un proces de acțiune colectivă acuză Google că „fura în secret tot ceea ce e creat și împărtășit vreodată pe internet de sute de milioane de americani” pentru a-și antrena modelele AI.

Google ne fură identitatea

La San Francisco a fost depusă o acțiune colectivă de către firma de avocatură Clarkson. E asemănătoare cu cea împotriva producătorului de ChatGPT OpenAI cu doar două săptămâni în urmă. Procesul susține că Google ar putea datora cel puțin cinci miliarde de dolari pentru că ne-a furat viețile din online, de la albume de pe rețelele sociale la postări pe blog, la romane publicate și utilizarea acestor date pentru a antrena sistemele AI.

„Google a preluat toate informațiile noastre personale și profesionale, lucrările noastre creative și scrise, fotografiile și chiar e-mailurile noastre – practic, întreaga amprentă digitală”, se arată în proces.

„De ani de zile, Google a colectat aceste date în secret”, continuă, „fără notificare sau consimțământ din partea nimănui”.

Într-o declarație pentru Reuters, avocatul reclamanților, Ryan Clarkson, a accentuat acuzațiile procesului.

„Google nu deține internetul”, a spus Clarkson, „nu deține lucrările noastre creative, nu deține expresiile noastre ale personalității noastre, fotografiile familiilor și copiilor noștri sau orice altceva, pur și simplu pentru că le distribuim online”.

În opinia lui Clarkson, totuși, gigantul căutărilor deține internetul. Cu aproximativ 90% din întreaga cotă de piață a căutărilor, Google este unul dintre cei mai – dacă nu cel mai – proeminent mediator ai vieții noastre online. Deși niciunul dintre noi este posibil să nu fi bifat vreodată o casetă roșie mare care spunea în mod explicit „DA, tot ce am împărtășit vreodată pe internet poate și ar trebui să fie folosit pentru a antrena sisteme AI, care, în cele din urmă, vor folosi rezultatele mele pentru a genera conținut”, cei mai mulți dintre noi am semnat pentru bucăți masive din viața noastră și confidențialitatea noastră pe o serie de platforme pentru a fi utilizate de Google.