Tehnologie

Google a pregătit o surpriză la aniversarea a 25 de ani, ce le apare românilor când deschid motorul de căutare

Google a împlinit un sfert de secol. Sărbătorind 25 de ani de la înființare, Google a ilustrat această aniversare printr-un Doodle special, reflectând traseul și impactul pe care compania l-a avut în universul digital.

Dar nu doar aniversarea este marcată în această grafică, ci și misiunea continuă a Google de a organiza conținutul online și de a-l face disponibil și util pentru întreaga planetă.

Cu peste un sfert de secol în trecut, doi tineri studenți ai Universității Stanford, Larry Page și Sergey Brin, au avut un vis grandios: acela de a crea un motor de căutare pentru internet capabil să ordoneze și să încadreze în categorii, paginile web. Astfel, s-a dat naștere gigantului Google, inițial cunoscut sub numele de BackRub, care ulterior avea să devină una dintre cele mai prețuite și influente corporații din întreaga lume.

Google, de la o cameră de cămin, la cea mai mare companie din lume

Acum 25 de ani, doi doctoranzi de la Stanford, Sergey Brin și Larry Page, și-au unit forțele și viziunile pentru a transforma World Wide Web într-un mediu mai accesibil. În camerele de cămin, au creat un prototip al unui motor de căutare eficient, relocând mai apoi activitățile în primul birou Google, un modest garaj închiriat. Astfel, la 27 septembrie 1998, Google Inc. a fost oficial înregistrată.

Spre deosebire de alte motoare de căutare din acea vreme, care indexau și clasificau informațiile în funcție de numărul de căutari înregistrat cu un termen, Google indexa și clasifica informația în funcție de relația între termenul căutat și pagina de Internet unde acesta apărea.

Oficial, afacerea a fost înregistrată pe 4 septembrie 1997, iar sediul principal era într-un garaj.  BackRub a fost numele original al motorului de căutare, nume care face referire la sistemul de indexare și clasificare, prin backlink. Numele final a fost ales cu referire la cuvântul googol, care este denumirea numărului reprezentat de cifra 1 urmată de 100 de zerouri. Voia să însemne că motorul va fi capabil să indexeze o foarte mare cantitate de informații. Toată istoria Google este aici.