Tehnologie

Giganții tehnologici au de câștigat de pe urma inteligenței artificiale: Cum le crește AI cotele de piață

Succesul inteligenței artificiale a mărit capitalizările de piață cumulate ale giganților tehnologici cu 2.400 de miliarde de dolari. Succesul inteligenței artificiale generative a mărit capitalizările de piață cumulate ale giganților tehnologici cu o suma fabuloasă.

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia au crescut datorită inteligenței artificiale

Potrivit unui nou raport al companiei de capital de risc Accel, conform CNBC, Accel a spus în raportul său anual Euroscape că valorile prețurilor acțiunilor marilor firme de tehnologie precum Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon și Nvidia au crescut cu o medie de 36% de la an la an.

Vezi și Inteligența artificială o va depăși pe cea umană. Când se va întâmpla, predicția unui miliardar japonez din domeniul IT

Vezi și Google te apără de procese, dacă ai folosit inteligența artificială. Drepturile de autor, sub semnul întrebării

Nvidia s-a alăturat pentru prima dată clubului companiilor cu capitalizări de 1.000 de miliarde de dolari, gigantul american de cipuri valorând acum peste 1.000 de miliarde de dolari. Cipurile de înaltă performanță ale Nvidia alimentează multe modele AI generative avansate, care produc conținut nou din volume uriașe de date de antrenament. Indicele Euroscape al Accel, care include nume masive de cloud și software-as-a-service (SaaS), precum Salesforce, Palantir și Unity, a crescut cu 29% în acest an.

Cele mai mari companii de tehnologie din lume au adăugat 2,4 trilioane de dolari la capitalizările lor de piață în 2023, potrivit datelor Accel

Anul trecut, imaginea pentru cloud și SaaS a fost sumbră. Capitalizarea companiilor de profil a scăzut cu  1.600  miliarde de dolari, pe măsură ce investitorii au renunțat la acțiunile tehnologice cu o creștere mare, potrivit Accel. Acum, există semne că presiunea se reduce. Recuperare mai rapidă decât cea de după criza dotcom Nasdaq Composite, care include un număr mare de companii de tehnologie, a revenit la 80% din maximul său istoric, în 18 luni, potrivit Accel, marcând o revenire mai rapidă decât după criza dotcom din anii 1990. Nasdaq a avut nevoie de aproximativ 14 ani pentru a atinge acest reper, a spus Accel.

”Suntem într-o perioadă foarte diferită de 2000. Dacă te uiți înapoi la 2000, a durat într-adevăr mult timp… pentru ca Nasdaq să revină la 80% din vârf. Și acum, după resetarea din 2021, a durat doar 18 luni pentru a ajunge acolo”, a spus Botteri pentru CNBC.

Cel mai bun an pentru AI

AI a fost tehnologia principală care a determinat performanța cloud și SaaS în 2023, potrivit Accel – și nu este greu de înțeles de ce. Lumea a fost plină de discuții despre instrumentele AI generative precum ChatGPT al OpenAI, Bard al Google și Claude al Anthropic.

Indicele Euroscape, care urmărește mai multe acțiuni cloud listate public, a crescut cu 29% până în prezent, potrivit Accel

”AI generativă este ceva care redefinește cu adevărat software-ul. Orice companie de software folosește inteligența artificială generativă, fie că este doar un startup sau o companie nouă sau o companie existentă… Ar trebui să vă gândiți la asta ca la ceva omniprezent”, a declarat Philippe Botteri, partener la Accel.

Vezi și Inteligența artificială care ține loc de medic, mai aproape decât crezi. Cât de departe suntem de acel viitor

SUA au condus calea în acordurile de finanțare pentru AI generativă, precum OpenAI și Anthropic, strângând miliarde. OpenAI a strâns cea mai mare sumă – 10 miliarde de dolari – iar Inflection a ajuns pe locul al doilea, cu 1,3 miliarde de dolari strânși. În Europa, trei dintre cele mai mari runde de finanțare a unor companii de AI generativă au venit din Franța – Hugging Face (235 milioane USD), Poolside (126 milioane USD) și Mistral AI (113 milioane USD). Numărul companiilor unicorn a revenit la nivelurile anterioare Covid, AI preluând o proporție mult mai mare din noile companii care su8nt evaluate la miliarde de dolari.