Tehnologie

Gadget-uri, jucării și jocuri din anii ’90 care acum valorează mii de dolari

Anumite gadgeturi, jucării și jocuri din anii ’90 au devenit extrem de valoroase în prezent. Unele dintre ele au ajuns să se vândă pentru mii de dolari pe site-uri de licitații.

Kawasaki Sax-A-Boom

Kawasaki Sax-A-Boom, un instrument de jucărie pentru copii, a câștigat din nou popularitate după ce Jack Black l-a folosit în concertele live Tenacious D. Comercializat inițial în 1998 de DSI Toys, Sax-A-Boom a fost întrerupt de mai bine de două decenii. Datorită conexiunii cu Jack Black, exemplarele acestei jucării se vând acum pentru sute de dolari pe site-urile de licitații, iar mulți proprietari reușesc să obțină aproximativ 700 de dolari pentru o jucărie care inițial a costat în jur de 20 de dolari.

Cartonașul Pokemon Charizard

Dintre toate cartonașele Pokemon, Charizard a devenit cel mai valoros. Cartonașele „shadowless” Charizard se pot vinde până la 299.000 de dolari pe site-uri precum eBay, făcându-l cel mai scump cartonaș Charizard din setul de bază. Lansat în 1999, doar 121 de astfel de cartonașe au fost produse. În general, cartonașele din prima ediție, „shadowless”, tind să fie mai valoroase, chiar dacă nu sunt cele mai scumpe cartonașe Pokemon – acest titlu aparține cartonașului Pikachu-Holo Illustrator din 1998, care s-a vândut pentru 6.000.000 de dolari, fiind doar 20 de exemplare în existență.

Kid Cuisine Furby

Lansate în 1998, jucăriile electronice Furby au capacitatea de a comunica cu copiii folosind un număr limitat de fraze. Dintre toate modelele de Furby, cel Kid Cuisine, care a fost oferit de brandul de alimente congelate, este cel mai colecționabil. Aceste modele se vând acum pentru peste 1.000 de dolari, iar unele exemplare ajung până la 2.500 de dolari. Alte modele, cum ar fi Millennium Furby, se vând adesea pentru mai mult de 100 de dolari.

DVD și VHS

Mulți „flippers” – cei care găsesc obiecte ieftine la târguri și le revând online la prețuri mai mari – jură pe înregistratoarele DVD și VHS. Unitățile combinate, care au atât DVD cât și înregistratoare VHS, sunt deosebit de valoroase. Acestea se pot vinde frecvent pentru 200 de dolari sau mai mult, dacă sunt în stare de funcționare. Unitățile cu funcții speciale, cum ar fi upscaling-ul casetelor VHS și ieșirea prin HDMI, pot fi chiar mai scumpe.

Cartușul Super Mario 64

În vara lui 2021, un joc Super Mario 64 rar, sigilat din fabrică, s-a vândut la licitație pentru 1.560.000 de dolari, devenind cel mai scump joc din toate timpurile. Nu fiecare cartuș este valoros – de fapt, Super Mario 64 se vinde adesea pentru 40 de dolari – dar dacă aveți o versiune sigilată și nefolosită, aceasta poate valora mii de dolari. Jocul, lansat în 1997, a fost primul joc Mario care a prezentat gameplay 3D și este considerat un clasic, unul dintre cele mai mari jocuri din toate timpurile.

Tamagotchi ‘P1’ alb și roșu

Animalul digital Tamagotchi, una dintre jucăriile iconice ale anilor ’90, a fost relansat și a devenit din nou popular printre copii. Modelele originale (cunoscute sub numele de ‘P1’ Tamagotchis) sunt printre cele mai colecționabile astăzi – cu Tamagotchi alb și roșu ‘P1’ schimbându-se pe mâini pentru până la 2.500 de dolari. Alte modele rare sau ediții speciale se vând pentru 100-400 de dolari. Tamagotchi a fost lansat în mai 1997 în Statele Unite și a devenit un hit instant, cu peste 90 de milioane de unități vândute în întreaga lume.

Cartonașul Magic the Gathering ‘Black Lotus’

Un cartonaș care este de fapt interzis în jocurile competitive Magic the Gathering este cel mai valoros – două cartonașe Black Lotus s-au vândut la licitație pentru 500.000 de dolari. Multe alte cartonașe Magic the Gathering se vând pentru sute sau chiar mii de dolari, dar cu miliarde de cartonașe tipărite, merită să verificați o colecție în căutarea unor exemplare rare sau valoroase. Jocul a fost lansat în 1993 și a deschis calea pentru genul jocurilor de cartonașe, având astăzi 50 de milioane de jucători în întreaga lume.

Consola Sega Saturn ‘This is Cool’

Sega Saturn nu a avut succesul rivalului său Nintendo N64, dar un model rămâne foarte colecționabil astăzi. Consola a marcat începutul sfârșitului dominației Sega pe piața consolelor de acasă, în ciuda titlurilor de cult precum Panzer Dragoon și Virtua Fighter. Dar unele modele sunt deosebit de colecționabile – inclusiv ediția limitată ‘This is Cool’ Saturn, cu un corp translucid. Consolele ‘This is Cool’ se vând frecvent pentru până la 800 de dolari, datorită faptului că doar 30.000 au fost produse.