Tehnologie

Furt masiv de date de la Google. Cum au pus mâna chinezii pe tehnologii AI de vârf

Un fost inginer software de la Google a fost acuzat de SUA că a furat secrete comerciale despre inteligența artificială (AI) în timp ce lucra în secret pentru două companii chineze.

Linwei Ding, cunoscut și sub numele de Leon Ding, a fost inculpat în California pentru patru acuzații și a fost arestat recent. Cetățeanul chinez ar fi furat mai mult de 500 de fișiere confidențiale.

Ce riscă cetățeanul chinez

Dacă va fi găsit vinovat, el risca până la 10 ani de închisoare și amenzi de 250.000 de dolari pentru fiecare acuzație.

Acuzațiile se referă la infrastructura centrelor de date supercomputing ale Google, folosite pentru găzduirea și antrenarea modelelor mari de AI.

Potrivit actului de inculpare, Ding a fost angajat de Google în 2019, iar responsabilitățile sale includeau dezvoltarea acestui software.

El ar fi început să încarce informații stocate în rețeaua Google într-un cont personal Google în mai 2022. Aceste încărcări au continuat periodic timp de un an, arată actul de inculpare.

Între timp, se bănuiește că a petrecut mai multe luni în China lucrând pentru Beijing Rongshu Lianzhi Technology, o companie de tehnologie care l-a abordat.

Actul de inculpare susține că i s-au oferit 14.800 de dolari pe lună pentru a fi Directorul Tehnologic al companiei.

De asemenea, se presupune că și-a înființat propria sa firmă de tehnologie, Shanghai Zhisuan Technology, care avea în centrul atenției AI și învățarea automată, și s-a numit CEO.

BBC a contactat Rongshu, în timp ce Zhisuan nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Procurorii susțin că Ding nu a comunicat niciodată la Google despre colaborarea sa cu alte companii.

Informații despre tehnologia AI, de la Google, direct în China

Actul de inculpare afirmă că a aplicat la o organizație cu sediul în China pentru a ajuta la dezvoltarea acestui business și l-a prezentat la o conferință de investitori din China în noiembrie 2023.

În lunile următoare, a fost semnalat de Google că încearcă încărcarea mai multor fișiere pe calculatorul personal în timp ce se afla în China, dar Ding i-a spus investigatorului că acest lucru s-a întâmplat pentru a furniza dovezi că lucrează pentru gigantul tehnologic.

Când s-a întors în SUA și fără știrea Google, s-a semnalat că Ding a rezervat un bilet doar dus de la San Francisco la Beijing, înainte de a-și da demisia pe 26 decembrie.

Purtătotul de cuvânt al Google, José Castañeda, a declarat că gigantul ia „măsuri stricte pentru a preveni furtul informațiilor noastre comerciale confidențiale și a secretelor de afaceri”, adăugând că Google a alertat rapid autoritățile când a descoperit dovezi ale presupusei ilegalități.