Funcțiile secrete din Windows care îți fac viața mai ușoara: cum te ajută în viața de zi cu zi
PC-urile Windows au fost întotdeauna pline de funcții care duc experiența generală a utilizatorului la un nou nivel.
De fapt, numai Windows 11 include cel puțin o caracteristică gândită pentru productivitate, accesibilitate și divertisment, pentru a numi câteva. Există capacitatea de desktop virtual, unde poți crea mai multe versiuni de desktop pentru a separa aplicațiile active și ferestrele. Ai și un nou utilitar de înregistrare a ecranului încorporat în instrumentul Snipping. Și să nu mai vorbim de widget-urile la îndemână care îți oferă informații rapide despre vreme, traficul local, lista ta de activități și cele mai recente titluri.
Cu toate acestea, deși este un lucru grozav că poți face atât de multe cu un singur computer, este și din cauza acestei abundențe de funcționalități pe care oamenii tind să le uite și să treacă cu vederea unele dintre ele.
Mai jos, ți-am pregătit câteva funcții utile pe care merită să le încerci.
PowerToys
PowerToys există încă din Windows 95, dar pentru că nu este încorporat în sistemul de operare, oamenii uită adesea de el. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai bune instrumente utilitare pe care ar fi trebuit să le instalezi pe computerul Windows. Dacă este prima dată când auzi despre PowerToys, este în esență o aplicație gratuită care vine cu mai multe funcții pentru personalizare și productivitate. Actualul PowerToys pentru Windows 11 include aceste utilitare:
PowerToys Run: este echivalent cu Spotlight pe macOS. Îl poți folosi pentru a căuta fișiere, aplicații și chiar site-uri web. De asemenea, poți face calcule pe PowerToys Run la fel cum ai face pe macOS Spotlight.
FancyZones: o versiune actualizată a caracteristicii Snap din Windows 11. În timp ce Snap acceptă doar șase aspecte și maximum patru ferestre, FancyZones îți permite să-ți împărți ecranul după cum dorești. Poți afișa ferestrele numai în rânduri, numai coloane sau o combinație a celor două și ai mai mult de patru ferestre în același timp.
ColorPicker: folosește cursorul pentru a indica o anumită culoare de pe ecran și vă spune codul HEX al acelei culori.
Image Resizer: O modalitate rapidă de a redimensiona orice imagine din File Explorer, fără a fi nevoie să deschideți un editor de fotografii.
Ghid de comenzi rapide: afișează comenzile rapide de la tastatură disponibile în funcție de ceea ce faceți sau de starea desktopului.
Manager tastatură: îți permite să remapezi tastele de pe tastatură și să faci comenzi rapide personalizate.
Poți instala PowerToys din Microsoft Store sau din pagina de lansare PowerToys GitHub.
Sesiuni Focus
Tehnica Pomodoro, în care lucrezi fără întrerupere timp de 25 de minute înainte de a lua o pauză de cinci minute, este una dintre metodele de top de gestionare a timpului pe care oamenii le folosesc.
Dacă utilizezi adesea această tehnică pentru a rămâne productiv pe tot parcursul zilei de lucru, sunt șanse să ai o aplicație de cronometru Pomodoro instalată pe telefon sau un site web de cronometru Pomodoro marcat în browser. Cu toate acestea, dacă ești deja pe un computer cu Windows, chiar nu trebuie să treci prin bătaia de cap de a utiliza aplicații sau site-uri terțe. Windows 11 vine cu un temporizator Pomodoro integrat pentru a răspunde sesiunilor tale de lucru.
Denumită corect Sesiuni de focalizare, această caracteristică funcționează ca orice alt temporizator Pomodoro. Pur și simplu setezi durata sesiunii preferate (de la cinci minute la 240 de minute), iar aplicația va număra invers și te va avertiza odată ce este timpul pentru o pauză. Dacă lucrezi mai bine în timp ce asculți muzică, poți chiar să-ți conectezi contul Spotify la Focus Sessions, iar acesta îți va reda melodiile în timpul sesiunilor de lucru.
Există mai multe moduri de a începe Sesiunile Focus. Poți să deschizi centrul de notificări din bara de activități și să cauți butonul de selectare a duratei sesiunilor de focalizare și de pornire de sub calendar. De asemenea, poți începe din aplicația Setări și caută „Focus”. În cele din urmă, poți utiliza aplicația Ceas și poți merge la fila Sesiuni Focus.
Acces vocal
Având în vedere stadiul actual al tehnologiei, probabil că îți folosești vocea cu multe alte dispozitive. Vorbești cu Siri pe iPhone, cu Asistentul Google pe difuzorul Google Nest sau cu Alexa pe afișajul Echo Show. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor uită (sau nu știu) că își pot folosi vocea și cu Windows.
Cu Windows 11, accesul vocal permite utilizatorilor să-și controleze computerele fără a-și atinge fizic tastatura sau mouse-ul. Îl poți folosi pentru a interacționa cu ferestrele tale active, pentru a deschide aplicații noi, a dicta și edita text și a imita acțiunile de la tastatură și mouse. Este aproape similar cu Recunoașterea vorbirii Windows (WSR) lansată anterior, dar de data aceasta, nu trebuie să-ți antrenezi computerul pentru a-ți recunoaște vocea. Doar activezi accesul vocal și începi să rostești comenzile. Pentru a-l activa, accesează Setări > Accesibilitate > Vorbire.
Moduri avansate de calculator
Probabil că utilizezi deja Calculatorul Windows preinstalat atunci când dorești să te asiguri că 26 plus 13 este 39. Dar există mult mai mult în aplicație decât se vede. Pe lângă funcționalitatea Standard cu operațiuni de bază, există și o multitudine de alte moduri la care poți comuta chiar în aplicație. Există un mod științific care include operații mai complexe, un mod Grafic care îți permite să desenezi grafice din expresiile matematice, un mod Programator care te ajută să calculezi expresii folosind baze (HEX, DEC, OCT și BIN) și un mod de calcul al datei care găsește diferența dintre două date și calculează data de încheiere după adăugarea sau scăderea unei date.
Cu aplicația Calculator, de asemenea, nu trebuie să accesezi un site web pentru a converti lucruri – poți face conversii chiar și atunci când ești offline! Aplicația poate converti moneda, lungimea, greutatea, timpul, puterea și temperatura, printre altele.
Istoricul clipboard-ului
Dacă există o comandă rapidă de la tastatură pe care oamenii o folosesc zilnic, probabil că este Ctrl + C (și, desigur, Ctrl + V). Copierea și lipirea sunt atât de importante, încât sunt două dintre comenzile rapide de la tastatură pe care nu trebuie să le mai cauți – pur și simplu vin la tine automat. Dar, în timp ce oamenii își amintesc cum să copieze și să lipească, ei uită adesea omologul său la fel de util: istoricul clipboard-ului.
Istoricul clipboard-ului conține tot textul și imaginile pe care le-ai copiat de când ai pornit computerul. Te ajută să utilizezi text sau imagini copiate anterior fără a fi nevoie să te întoarci la sursă și să le copiezi din nou. Să presupunem că ai copiat o propoziție dintr-un PDF și ai lipit-o pe Google Docs, apoi ai copiat o adresă URL și ai lipit-o și în documentul tău. Dar acum ai nevoie din nou de propoziția ta. Cu istoricul clipboard-ului, poți sări peste deschiderea PDF-ului pentru a prelua acea propoziție. Pur și simplu apeși Win + V pentru a deschide istoricul clipboard și selectezi propoziția din listă.
Când deschizi istoricul clipboard-ului, poți vedea și câteva dintre celelalte instrumente Windows trecute cu vederea, cum ar fi tastaturile emoji, emoticon, GIF și simbol.