Tehnologie

Fondatorul Binance, Changpeng Zhao, condamnat la patru luni de închisoare: Care este motivul

Un judecător federal l-a condamnat pe fondatorul Binance, Changpeng Zhao (cunoscut adesea sub numele de „CZ”), la patru luni de închisoare, conform primelor rapoarte ale The New York Times.

De ce a fost condamnat șeful Binance

Procurorii au recomandat trei ani. Zhao a pledat vinovat în noiembrie pentru încălcarea Legii privind Secretul Bancar prin neînființarea unui program anti-spălare de bani.

Departamentul de Justiție l-a acuzat pe Zhao că a permis activității criminale să prospere pe schimbul de criptomonede.

„Binance și-a întors ochii în fața obligațiilor sale legale, în căutarea profitului. Eșecurile intenționate ale sale au permis banilor să curgă către teroriști, infractori cibernetici și agresori de copii prin platforma sa”, a declarat secretarul Trezoreriei Janet Yellen, în noiembrie.

Guvernul a acuzat Binance că a refuzat să respecte sancțiunile americane și să raporteze tranzacții suspecte legate de droguri și materiale de abuz sexual asupra copiilor. Procurorii au afirmat în instanță că Zhao le-a spus angajaților Binance că era „mai bine să ceri iertare decât să ceri permisiunea”, în timp ce se lăuda că dacă Binance ar fi respectat legea, nu ar fi fost „atât de mari cum suntem astăzi”.

Obligațiile Binance

În conformitate cu termenii acordului de recunoaștere a vinovăției, Binance a fost de acord să renunțe la 2,5 miliarde de dolari și să plătească o amendă de 1,8 miliarde de dolari. Zhao a plătit personal 50 de milioane de dolari în cadrul acordului.

Cu toate că acuzațiile au fost diferite, sentința lui Zhao este mult mai scurtă decât cei 25 de ani pe care i-a primit colegul său din industria criptomonedelor, Sam Bankman-Fried, în martie. SBF, așa cum este adesea cunoscut, a fost condamnat pentru șapte capete de acuzare de fraudă și conspirație pentru rolul său la conducerea platformei cripto FTX.

Zhao a jucat un rol integral în căderea lui Bankman-Fried – și în declinul mai larg al industriei cripto în ultimele 18 luni. Fondatorul Binance a postat pe Twitter în noiembrie 2022 că compania sa va lichida activele în tokenul de facto al FTX.

A menționat „revelațiile recente care au ieșit la iveală” și a invocat „preocupările etice” și „riscurile reglementării”. Mesajele au distrus nu doar FTX, ci întreaga lume cripto. Probabil că au atras și atenția guvernului. Când băncile FTX s-au „uscat” în urma prăbușirii rapide a platformei, Zhao a fost de acord în mod temporar să cumpere compania, dar s-a retras rapid.

Procurorii au declarat că infracțiunea lui Zhao a atras o sentință federală standard de la 12 la 18 luni, dar au cerut o pedeapsă de trei ani, descriind infracțiunile sale ca fiind „la o scară fără precedent”. Dar judecătorul Richard A. Jones a văzut altfel lucrurile, condamnându-l la o zecime din termenul sugerat de guvern.