Tehnologie

Filelist s-a răzgândit: Cel mai mare site de torrente nu se mai închide. Anunțul făcut de proprietar

Filelist, cel mai mare site de torrente, anunță că își continuă activitatea și că a deschis din nou donațiile.

Filelist nu se mai închide

Acest lucru vine în contexul în care, în urmă cu două zile, unul dintre administratori spunea că se închide definitiv după 16 ani.

O veste a zguduit comunitatea pasionaților de torrente din România. Administratorul de sistem al Filelist.ro, cel mai vechi și cunoscut site de torrente din țară, a publicat un anunț cu implicații profunde. După 16 ani de activitate neîntreruptă, Filelist se închide definitiv. Mesajul postat de administratorul cunoscut sub pseudonimul „EboLLa” a declanșat o undă de șoc în rândul utilizatorilor fideli ai platformei.

„Cuvintele voastre au contat mereu și nu am fost nepăsători la ele niciodată. Vocea voastră s-a auzit și acum”, a scris EboLLa, pe Filelist.io, adăugând că a fost copleșit de numărul de mesaje primite.

Vezi și Top site-uri de torrente românești pe care autoritățile le-ar vrea închise

Vezi și Cel mai mare site de torrent din România, ”sechestrat”: ce a pățit FileList

Cine se va ocupa de site de acum încolo

Noul administrator va fi „God”, un pseudonim folosit pentru unul dintre creatorii platformei care s-a reîntors pentru ca ”site-ul să rămână în viață”. Alături de „God” va fi „Oana” care se va ocupa de chestiunile interne, mai arată mesajul.

Vestea a bucurat utilizatorii Filelist. Pe forumurile de specialitate și de IT există discuții despre faptul că o potențială dispariție a trackerului ar fi reprezentat un „final al unei ere a internetului”. Ba mai mult, unii internauți au precizat că au primit vestea închiderii ”în lacrimi”, iar alții că sunt ”profund dezamăgiți”.

Vezi și Curtea Europeană de Justiție vrea ca site-urile de torrente să fie interzise definitiv

Ca referință, timp de 16, ani Filelist a servit ca principala sursă de conținut piratat. Platforma era privată iar accesul se făcea doar pe baza invitației. Utilizatorii puteau găsi mii de gigabiți de jocuri, muzică sau filme pe care le puteau descărca în mod ilegal, acestea fiind în general vândute legal doar în magazinele de specialitate.

Amintim că în anul 2020 auroritățile din România au pus sechestru pe domeniul.ro al site-ului, dar la câteva zile trackerul a reapărut în online sub domeniul.io, care este activ și astăzi. Noul domeniu este localizat (dedicat) în zona teritoriilor britanice din Oceanul Indian.