Tehnologie

Fenomenul bizar care se întâmplă pe TikTok: Generația Z se uită la mai multe clipuri simultan, deși creierul uman încă nu este pregătit

Generația Z urmărește din ce în ce mai mult clipuri „sludge” pe TikTok, ceea ce înseamnă, practic, un tip de videoclip viral care prezintă mai multe clipuri redate simultan pe ecran.

În ultimul an, acest format de clip a cucerit TikTok-ul

Conținutul „sludge” este, în esență, un videoclip TikTok cu ecran multiplu, format din mai multe videoclipuri redându-se simultan.

De obicei, audio-ul videoclipului provine dintr-un videoclip original, în timp ce unul până la cinci alte videoclipuri rulează în ferestre mai mici deasupra clipului principal.

Videoclipurile de acest fel aranjează împreună mai multe tipuri diferite de clipuri nerelevante, multe dintre ele fiind populare pe internet.

Aceste clipuri pot include orice, de la o scenă dintr-un desen animat sau emisiune TV, un joc video, o voce automată care citește o poveste de pe Reddit sau un videoclip de gătit.

În loc să derulezi postări individuale prin algoritmul TikTok, un clip asemenea permite unui privitor să urmărească aceste clipuri virale, toate pe același ecran, simultan.

Vezi și: Schimbare de la TikTok: Cum te afectează, dacă ai cont pe platforma de socializare

Confortul din haos

Originea conținutului „sludge” este neclară. Cu toate acestea, ar putea avea legătură cu tendințele care arată că Generația Z are nevoie de o cantitate mare de stimulente.

În cadrul unui studiu, copiii au raportat dificultăți în a se concentra pe o singură activitate bazată pe ecran și au constatat că este mai ușor să urmărească mai multe videoclipuri simultan.

Și cu toate că videoclipurile „sludge” pot părea copleșitoare și dezorientante, unii utilizatori au lăudat efectele liniștitoare ale acestei experiențe vizuale supraîncărcate.

Vezi și: UPDATE TikTok, ”o problemă de siguranță națională”. De ce ar putea fi interzis în România, în ce condiții

Un singur videoclip nu pare suficient

Conform unui nou raport al Scientific American, efectele psihologice ale noului format de videoclip „sludge” sunt încă insuficient studiate și este încă prea devreme să spunem dacă popularitatea acestui gen media va dura.

Cu toate acestea, publicația raportează că există unele semne că abilitatea creierului nostru de a procesa o cantitate tot mai mare de informații s-a adaptat încet, de ceva timp.

Megan Moreno, un medic specialist în medicina adolescenței care studiază media și sănătatea digitală la University of Wisconsin-Madison, compară evoluția conținutului online cu cea a emisiunilor TV.

Ea explică cum serialele TV timpurii erau adesea simple, concentrându-se în principal pe un singur personaj care se confrunta cu o problemă mică rezolvată până la sfârșitul episodului. În contrast, serialele TV moderne oferă mai multe linii de poveste și personaje.

Vezi și: TikTok te lasă ajută să călătorești în timp. Așa afli cum vei arată peste 50 de ani, de fapt