Tehnologie

Facebook Messenger se schimbă. Ce îmbunătățiri aduce Meta, cum te ajută

După câțiva ani de experimente și teste, Meta este aproape gata să lanseze criptarea implicită end-to-end (E2EE) pentru chat-urile Facebook Messenger.

Compania spune că este pe cale să atingă acest obiectiv până în 2024 și în prezent lansează testul E2EE pentru mai mulți utilizatori. În continuare, vei primi o notificare E2EE când deschizi unele conversații, iar Facebook îți poate cere să creezi un PIN pentru istoricul chatului.

Una dintre realitățile dificile ale Facebook Messenger este că istoricul conversațiilor tale trebuie să fie salvat pe un server.

Așadar, Facebook Messenger folosește tehnici tradiționale de criptare pentru a-ți proteja datele private.

Problema, desigur, este că Facebook (Meta) însuși deține cheile de decriptare. Îți poate citi conversațiile oricând dorește, iar în cazul unei încălcări a datelor, un hacker poate fura cheile de decriptare pentru a accesa conversațiile utilizatorilor.

Criptarea end-to-end preia cheile de decriptare de pe Facebook. Când o conversație este protejată de E2EE, numai expeditorul și destinatarul dețin cheile corecte.

Actualizarea s-ar putea să schimbe tot ceea ce știai despre Facebook Messenger

De aceea, acesta este un upgrade atât de important. Prin implementarea E2EE, Facebook Messenger crește considerabil confidențialitatea și te protejează de cele mai grave încălcări a datelor (furt de identitate, hărțuire, etc.).

Facebook a adoptat o abordare bizară atunci când a implementat criptarea end-to-end pentru Messenger. În loc să înceapă cu conversații individuale de bază, E2EE de la Facebook a debutat ca parte a funcției Conversații secrete, în 2016.

Ulterior, a fost lansat în apeluri video și chat-uri de grup, dar au fost întâmpinate multe probleme, în acest sens.

Totuși, devine greu de criticat Facebook, deoarece chaturile directe pe Messenger sunt foarte robuste și prezintă unele provocări unice.

Meta a explicat că a trebuit să reconstruiască întregul sistem de mesagerie directă, fiindcă anterior se baza pe servere pentru a valida stările utilizatorilor, temele, imaginile de reacție și alte caracteristici care să fie afișate corect pentru expeditor și destinatar.