Tehnologie

Facebook ia măsuri contra dezinformării: Cum își „bagă coada” la comentarii, cum te afectează

Meta schimbă temporar setările de comentarii de pe Facebook, pe fondul războiului Israel-Hamas. Rețeaua de socializare își lansează, de asemenea, instrumentul de blocare a profilului pentru utilizatorii din regiune.

Facebook nu mai vrea să dezinformeze

Meta modifică temporar setările implicite de comentarii ale utilizatorilor pe Facebook, ca parte a răspunsului său la războiul Israel-Hamas. Compania a spus într-o actualizare că face schimbarea într-un efort de a „proteja oamenii din regiune de comentarii potențial nedorite sau nocive”.

Odată cu modificarea, comentariile la „postările publice nou create de pe Facebook” vor fi limitate la prietenii utilizatorului sau „followers stabiliți”. Pasul este oarecum neobișnuit, deoarece postările Facebook vizibile public sunt de obicei deschise comentariilor de la oricine în mod implicit. Meta nu a specificat locația sau câte conturi de Facebook vor fi afectate de schimbare, dar a spus că se va aplica pe scară largă „oamenilor din regiune”.

Vezi și Meta ia măsuri pe platformele sale: Cum combate Facebook dezinformarea războiului din Israel

Vezi și Mark Zuckerberg trebuie să dea socoteală în fața UE: Cu ce a fost prins șeful Facebook, legătura cu războiul din Israel

Meta are probleme din cauza războiului din Israel

Compania a adăugat că toți utilizatorii Facebook au capacitatea de a-și limita comentariile, indiferent de locația lor, și că va anunța utilizatorii pentru care setarea a fost acum activată în mod implicit. În plus, Meta a spus că le facilitează utilizatorilor Facebook ștergerea în bloc a comentariilor și că „a dezactivat funcția care afișează în mod normal primele unul sau două comentarii sub postări în Feed”.

Actualizările par a fi menite să reducă hărțuirea și comentariile potențial toxice, deoarece tensiunile din jurul conflictului continuă să se răspândească pe rețelele de socializare. Meta a mai spus că lansează instrumentul său de „blocare” a profilului pentru utilizatorii Facebook „din regiune”. Astfel, funcția permite utilizatorilor să ascundă unele părți publice ale profilului lor și îi împiedică pe cei care nu sunt prieteni să vadă o versiune la dimensiune completă a fotografiilor lor de profil.

Vezi și Soluția care ar face minuni pe Facebook împotriva știrilor false: Decizia luată de X, fostă Twitter

Compania a abordat, de asemenea, afirmațiile conform cărora practicile lor de moderare a conținutului au suprimat pe nedrept unele conturi care au postat despre conflict. În weekend, niște utilizatori au raportat că au crezut că au fost „interziși în umbră” pe Instagram pentru că au postat conținut despre condițiile din Gaza sau au atras atenția asupra modului în care conflictul în curs îi afectează pe palestinieni.