Tehnologie

Facebook a picat și, pe langă el, internetul în România. O istorie a momentelor offline ale platformor lui Zuckerberg

Momente semnificative de downtime din istoria Facebook

Facebook, platforma socială care a revoluționat modul în care interacționăm online, a cunoscut de-a lungul timpului o creștere fulminantă, dar și o serie de momente dificile. Unul dintre aspectele mai puțin plăcute ale experienței Facebook este reprezentat de perioadele de indisponibilitate, cunoscute sub numele de „downtime”.

Deși Facebook se străduiește să ofere o platformă stabilă și performantă, erorile și problemele tehnice sunt inevitabile. Indiferent de motivele tehnice, downtime-ul are un impact semnificativ asupra utilizatorilor, limitând accesul la comunicare, informație și generând frustrare.

5 Martie 2024: Astăzi, Facebook a suferit o nouă pană de curent globală, afectând milioane de utilizatori din întreaga lume. 

Acest incident recent ne reamintește de istoria tumultoasă a Facebook cu privire la downtime. De la pana de curent majoră din 2008, care a afectat 80% din utilizatori, la problemele tehnice din 2019 care au ținut platforma offline timp de 12 ore, Facebook a cunoscut numeroase momente dificile.

Iată o cronologie a celor mai importante momente de downtime din istoria Facebook:

2008:

4 Septembrie: Facebook a suferit o pană de curent majoră care a afectat 80% din utilizatori. Platforma a fost indisponibilă timp de aproape 24 de ore.

2010:

28 Ianuarie: O problemă software a provocat o cădere globală a Facebook timp de aproximativ două ore.

2015:

23 Iunie: O eroare de configurare a serverului a dus la indisponibilitatea Facebook timp de aproximativ 45 de minute.

2018:

19 Martie: O problemă cu infrastructura de rețea a Facebook a provocat o pană globală care a durat aproximativ 24 de ore.

2019:

13 Martie: Facebook a suferit o serie de probleme tehnice care au dus la indisponibilitatea platformei timp de aproximativ 12 ore.

2021:

4 Octombrie: O eroare internă a dus la indisponibilitatea Facebook, Instagram și WhatsApp timp de aproximativ 6 ore.

2022:

25 Ianuarie: O problemă de conectivitate a dus la indisponibilitatea Facebook timp de aproximativ 4 ore.

Pe lângă impactul evident asupra utilizatorilor, perioadele de downtime pot avea consecințe financiare semnificative pentru Facebook. De exemplu, pana de curent din 2018 a costat compania aproximativ 100 de milioane de dolari.

Facebook investește continuu în îmbunătățirea infrastructurii sale și în implementarea de măsuri de prevenție pentru a reduce riscul de downtime. Totuși, este important de reținut că erorile tehnice pot apărea oricând, iar perioadele de indisponibilitate sunt inevitabile.

Impactul downtime-ului:

Afectează experiența utilizatorilor, limitând accesul la comunicare și informație.
Generează frustrare și nemulțumire în rândul utilizatorilor.
Poate afecta imaginea și reputația companiei Facebook.
Poate avea consecințe financiare semnificative pentru Facebook.

Măsuri de prevenție:

Facebook investește în infrastructura sa pentru a o face mai robustă și mai rezistentă la erori.
Implementează măsuri de redundanță pentru a asigura continuitatea serviciului în caz de probleme tehnice.
Efectuează simulări și teste periodice pentru a identifica și remedia vulnerabilitățile.

Concluzie:

Deși Facebook se străduiește să ofere o experiență online stabilă, perioadele de downtime sunt inevitabile. Este important ca utilizatorii să fie conștienți de posibilitatea apariției unor probleme tehnice și să aibă alternative de comunicare și informare. Facebook are datoria de a lua toate măsurile necesare pentru a reduce riscul de downtime și pentru a minimiza impactul acestuia asupra utilizatorilor.