Tehnologie

Elon Musk planifică un supercomputer xAI, pentru a dezvolta o versiune îmbunătățită a Grok

Elon Musk a dezvăluit recent planurile startup-ului său xAI de a construi un supercomputer, denumit „gigafactory of compute”, care va alimenta o versiune viitoare și mai inteligentă a chatbotului Grok.

Conform unui raport al The Information, Musk a prezentat aceste planuri investitorilor, indicând că supercomputerul va fi gata până în toamna anului 2025 și va necesita investiții de miliarde de dolari.

Proiectul ambițios al lui Musk

Supercomputerul va fi construit cu ajutorul a zeci de mii de GPU-uri NVIDIA H100. Musk a menționat anterior că a treia versiune a lui Grok va necesita cel puțin 100.000 de astfel de cipuri, o creștere de cinci ori față de cele 20.000 de GPU-uri utilizate pentru antrenarea Grok 2.0.

Conform prezentării lui Musk, clusterul de GPU-uri planificat va fi de cel puțin patru ori mai mare decât orice altceva folosit în prezent de competiția xAI. În acest moment, Grok se află la versiunea 1.5, lansată în aprilie, și este capabil să proceseze informații vizuale, cum ar fi fotografii și diagrame, pe lângă text.

Impactul viitorului supercomputer

Luna aceasta, platforma X (fostă Twitter) a început să lanseze rezumate de știri generate de AI, alimentate de Grok, pentru utilizatorii premium. Aceste inovații subliniază angajamentul lui Musk de a avansa în domeniul inteligenței artificiale și de a crea tehnologii care să revoluționeze interacțiunea cu informațiile.

Dacă va fi realizat conform planurilor, acest supercomputer ar putea poziționa xAI și Grok în fruntea dezvoltărilor în inteligență artificială, oferind capacități de procesare fără precedent. Acest lucru ar putea conduce la o îmbunătățire semnificativă a capacităților chatbotului, transformându-l într-un instrument și mai util și sofisticat pentru utilizatori.

Elon Musk este unul dintre cei mai influenți și controversați lideri din domeniul tehnologiei și inteligenței artificiale (AI). Fondator al unor companii de renume precum Tesla și SpaceX, Musk a fost un susținător fervent al dezvoltării AI, dar și un critic vocal al riscurilor asociate cu aceasta.

El a subliniat în repetate rânduri necesitatea de a reglementa AI pentru a preveni potențialele pericole pe care le-ar putea aduce. În ciuda preocupărilor sale, Musk continuă să investească masiv în proiecte legate de AI, cum ar fi xAI, cu scopul de a crea tehnologii avansate și de a asigura că evoluția AI este direcționată către beneficii maxime pentru umanitate. Proiectele sale ambițioase, cum ar fi dezvoltarea supercomputerelor pentru chatboturi avansate, reflectă viziunea sa de a împinge limitele cunoașterii și capacităților umane prin intermediul inteligenței artificiale.