Tehnologie

Elon Musk „dă de pământ” cu Wikipedia. Ce l-a supărat pe magnat, cum a poreclit cunoscutul site

Ca și cum nu era destul ce a zis și făcut până acum, Elon Musk are acum în vizor enciclopedia digitală Wikipedia și alimentează teorii ale conspirației despre aceasta, numind-o „woke”.

Vezi și: Anunțul șocant pe care l-a făcut Elon Musk despre X: toată lumea a prevăzut asta

Ce nemulțumiri are omul de afaceri

Musk a început să lanseze întrebări retorice cu privire la scopul Fundației Wikimedia de a solicita finanțări considerabile, sugerând că acestea nu sunt necesare pentru gestionarea site-ului cu pricina.

Într-o postare pe contul său de X (fostul Twitter), Musk a scris: „V-ați întrebat vreodată de ce Fundația Wikimedia vrea atât de mulți bani? Cu siguranță nu au nevoie de ei pentru a-și administra site-ul. Puteți păstra literalmente o copie a întregului site pe telefon. Deci, pentru ce sunt banii? Mințile curioase vor să afle adevărul…”.

Vezi și: Conținutul Wikipedia se poate îmbunătăți cu ajutorul AI: Ce face programul SIDE

Acuzațiile grave, lansate de Elon Musk

Elon Musk susține că Fundația Wikimedia ar putea avea un obiectiv ascuns de cenzură, în slujba guvernelor.

Acest lucru este argumentat în contrast cu Notele comunității de pe Twitter, o funcție recentă care permite contextualizarea și validarea postărilor, și care ar putea sugera o transparență mai mare față de Wikipedia.

Musk afirmă că Wikipedia este ierarhică și, prin urmare, supusă prejudecăților celor care contribuie la rang înalt, indiferent de meritele pe care le au.

În schimb, Notele comunității permit persoanelor cu puncte de vedere diverse să contribuie și să valideze publicarea informațiilor.

Disputa a fost inițiată de un tweet al lui Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, care a criticat noile caracteristici ale Twitter și dezinformarea care a urmat.

Elon Musk a răspuns provocării, sugerând că Wikipedia ar trebui „reparată”. Acest schimb de replici a culminat cu o propunere ironică din partea lui Musk de a dona un miliard de dolari dacă Wikipedia ar accepta să se redenumească „Dickipedia”, un joc de cuvinte destul de vulgar.

Interesant de știut este că Twitter este, de asemenea, în centrul unei investigații a Comisiei Europene din cauza dezinformării și conținutului ilegal de pe platforma sa.

Vezi și: Elon Musk are probleme: ce se întâmplă cu Tesla, de ce se plâng investitorii