Tehnologie

Dronele s-ar putea încarcă de pe liniile de curent: Care sunt riscurile asociate, conform specialiștilor

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Danemarca de Sud a evidențiat o metodă inovatoare de încărcare a dronelor, direct de pe liniile de curent. Cu toate acestea, această tehnologie ridică îngrijorări legate de siguranța alimentării cu energie electrică.

Cum funcționează sistemul de încărcare a dronelor

Dronelor le revine un rol tot mai important într-o varietate de domenii, de la fotografiere și filmare aeriană până la cartografiere și inspecții industriale. Utilizând tehnologii avansate precum GPS-ul și camerele de înaltă rezoluție, dronele pot ajunge în zone dificil accesibile sau periculoase pentru a efectua diverse sarcini.

Ele au devenit instrumente esențiale în monitorizarea și protejarea mediului înconjurător, în operațiunile de căutare și salvare, precum și în domeniul agricol sau al construcțiilor. Cu toate acestea, împreună cu creșterea utilizării lor, apar și preocupări legate de confidențialitate, securitate și siguranța operațională, impunând necesitatea unor reglementări și standarde clare pentru utilizarea lor responsabilă și eficientă.

Cercetătorii au echipat o dronă Tarot 650 Sport cu un sistem de prindere special, customizat cu un sistem de propulsie electrică cu patru elice, un modul autopilot și alte componente. Atunci când nivelul bateriei este scăzut, drona detectează cea mai apropiată linie de curent folosind camera și radarul cu undă milimetrică.

Astfel, drona se apropie de linia de curent de jos în sus, folosind două brațe îndreptate în interior pentru a ghida cablul în prindere. Un încărcător inductiv preia curentul din linia de curent. Când bateria este plină, prinderea se deschide și drona își continuă drumul.

Aplicații inițiale și preocupări

Inițial, ideea este ca dronele care inspectează liniile de curent să folosească acest sistem de încărcare. Totuși, există îngrijorări legate de siguranța acestei metode. În cazul unor defecțiuni sau a unui incident, o dronă care interacționează cu liniile de curent ar putea cauza întreruperi de energie electrică într-o întreagă regiune, spun specialiștii.

Deși există și alte opțiuni de încărcare, cum ar fi platformele de încărcare pentru drone, acestea ar necesita infrastructură suplimentară și spațiu, ceea ce ar putea fi un inconvenient pentru anumite aplicații.

Cu toate acestea, în ciuda beneficiilor potențiale ale încărcării directe de pe liniile de curent, siguranța și fiabilitatea acestui sistem rămân subiecte de dezbatere și cercetare în continuare.