Tehnologie

Dr. John Warnock, cofondatorul Adobe, a murit la vârsta de 82 de ani: ce a revoluționat la nivel mondial, prin munca sa

Dr. John Warnock, cofondatorul Adobe, a murit la vârsta de 82 de ani. Munca sa a revoluționat industriile de la publicare la producția video.

Dr. John Warnock, care a co-fondat compania revoluționară Adobe, a murit la vârsta de 82 de ani, a anunțat Adobe. O lasă în urmă pe soția sa, Marva Warnock, dar și trei copii. Nu a fost comunicată nicio cauză a morții.

„Cu profundă tristețe împărtășesc faptul că iubitul nostru co-fondator Dr. John Warnock a murit la vârsta de 82 de ani”, a scris președintele și CEO-ul Adobe, Shantanu Narayen.

„John a fost recunoscut pe scară largă ca unul dintre cei mai mari inventatori din generația noastră, cu un impact semnificativ asupra modului în care comunicăm prin cuvinte, imagini și videoclipuri”.

Dr. John Warnock a creat Photoshop

Warnock a creat Adobe împreună cu regretatul Dr. Charles Geschke în 1982 și a fost CEO al companiei până în 2000, rămânând co-președinte cu Geschke până în 2017. Logo-ul original al companiei a fost creat de Marva Warnock, iar Adobe și-a lansat produsul de debut, software-ul de publicare desktop Adobe Postscript, în 1984.

De asemenea, Adobe a lansat Photoshop în 1987. Ulterior, a dezvoltat formatul de fișier PDF și a lansat aplicații utilizate pe scară largă precum Illustrator, Lightroom, Premiere Pro și After Effects. În acest scop, compania a contribuit la lansarea revoluției desktop publishing în anii ’80 și oferă instrumente cheie utilizate pentru web, editare video/audio și efecte vizuale utilizate în film și televiziune.

Warnock a fost unul dintre rarii CEO cu abilități tehnice de nivel înalt. În teza sa de doctorat din 1969, el a inventat algoritmul Warnock pentru determinarea suprafețelor ascunse. Mai târziu, a lucrat cu Geschke la Centrul de Cercetare Palo Alto al Xerox, dar nu a reușit să convingă conducerea să comercializeze limbajul grafic InterPress. Aceasta a determinat perechea să formeze Adobe, unde ulterior au creat PostScript și l-au lansat pentru Apple LaserWriter în 1985. Warnock a inventat și Adobe Illustrator, un program de desen care folosește vectori mai degrabă decât pixeli pentru a descrie imagini.

„Interacțiunile mele cu John în ultimii 25 de ani au fost punctul culminant al carierei mele profesionale”, a scris Narayen.

„La micul dejun cu John și Chuck, ne-am imagina viitorul, totuși, conversațiile noastre variate despre cărți rare, artă, istoria lumii și politică mi-au oferit o perspectivă unică asupra lui John, care a fost cu adevărat un om renascentist”.