Tehnologie

Donald Trump s-a îmbogățit și mai mult după dezbaterea cu Joe Biden. La ce cote au ajuns acțiunile „Truth Social”

Compania media a lui Donald Trump a cunoscut o creștere semnificativă înainte de a scădea cu 11% vineri, după performanța președintelui Joe Biden în dezbaterea de joi seara împotriva fostului președinte, scrie Associated Press.

Trump Media and Technology Group (TMTG), compania mamă a platformei de social media Truth Social, a crescut cu mai mult de 10% în tranzacțiile pre-market de vineri — un semn că investitorii au tot mai multă încredere că Trump poate recâștiga Casa Albă.

Evoluția acțiunilor TMTG

Acțiunile TMTG, listate pe Nasdaq, au pierdut cea mai mare parte a câștigurilor după deschiderea pieței și au închis la 32,75 USD. Acțiunile sunt în scădere cu 43% de când compania a devenit publică pe 26 martie. Deși investitorii evaluează de obicei companiile pe baza unor indicatori și fundamente precum raportul preț-câștig și câștigul pe acțiune, prețul acțiunilor TMTG este legat de soarta politică a lui Trump, președintele companiei și principalul acționar.

TMTG a raportat venituri de 770.500 USD pentru trimestrul din martie și o pierdere operațională ajustată de 12,1 milioane USD. Ultima valoare estimată a companiei a fost de 6,7 miliarde USD. Totuși, dacă Trump câștigă în noiembrie, acest lucru ar putea să ridice platforma Truth Social, aceasta devenind principalul vehicul de comunicare prin care el ar vorbi alegătorilor— așa cum a făcut cu Twitter în campania din 2016.

Reacțiile pieței și contextul politic

„Vom vedea aceste mișcări legate tot mai mult de modul în care evoluează așteptările electorale în jurul lui Trump… piețele sunt bucuroase să aibă un indicator de urmărit pentru a prețui toate acestea”, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank, pentru Reuters. „Din punct de vedere fundamental, nu există prea multe în spatele Trump Media & Technology Group. Mișcările pe care le vedem sunt în mare parte speculative.”

Performanța lui Biden în dezbaterea de joi, în timpul căreia democratul în vârstă de 81 de ani a bâlbâit și a părut letargic și fragil, a declanșat panică în cadrul partidului său — și a stârnit apeluri tot mai numeroase pentru ca acesta să se retragă în favoarea unui candidat mai tânăr. Un sondaj CNN post-dezbatere a arătat că doi din trei telespectatori au considerat că Trump a câștigat.

Prima dezbatere pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite dintre Joe Biden și Donald Trump a fost una dintre cele mai urmărite dezbateri televizate din istoria televiziunii americane.

Impactul asupra acțiunilor TMTG și alte mișcări de piață

Acțiunile TMTG s-au dublat în acest an pe măsură ce Trump a câștigat teren în cursa pentru a deveni candidatul republican la alegeri. Acțiunile au fost sub presiune la începutul acestei luni, după ce un juriu l-a găsit pe Trump vinovat de falsificarea documentelor pentru a acoperi o plată menită să tacă o vedetă porno.

Trump deținea 64,9% din TMTG la data de 10 iunie, ceea ce valorează aproximativ 4,2 miliarde USD la ultima închidere, conform datelor LSEG. Între timp, operatorii de închisori Geo Group și CoreCivic au crescut cu 4,9% și, respectiv, 2,9%, pe fondul așteptărilor unei reprimări mai dure a imigrației ilegale.

Trump a declarat în timpul dezbaterii că Biden nu a reușit să securizeze granița de sud, o temă centrală a campaniei sale și un punct de interes pentru susținătorii săi.

Aceste evoluții reflectă modul în care scena politică poate influența semnificativ piețele financiare, iar performanța acțiunilor TMTG este strâns legată de perspectivele politice ale lui Donald Trump. Cu alegerile care se apropie, investitorii vor continua să urmărească cu atenție evoluțiile, anticipând modul în care acestea vor afecta valoarea companiei și a platformei Truth Social.