Tehnologie

Dolby Atmos va folosi televizorul pentru a extinde configurațiile difuzoarelor din camera de zi: ce este tehnologia FlexConnect

Tehnologia FlexConnect va debuta pe gama de televiziune TCL 2024.

Unele companii îți permit să utilizezi difuzoarele de pe televizor pentru a mări driverele dintr-o bară de sunet sau din alte difuzoare pentru a îmbunătăți calitatea generală a sunetului. Samsung are Q-Symphony, iar Sony are Acoustic Center Sync, de exemplu.

Acum, Dolby a anunțat o nouă funcție Atmos care va funcționa similar: se vor împerechea difuzoarele televizorului cu orice difuzoare wireless pe care le ai în cameră. Denumită oficial Dolby Atmos FlexConnect, tehnologia va debuta mai întâi pe televizoarele TCL din 2024.

Dolby explică că FlexConnect „optimizează inteligent sunetul” pe baza aspectului camerei și a locației oricăror difuzoare. Compania spune că tehnologia va elibera utilizatorii de limitările sonore ale dimensiunii camerei, poziționării mobilierului sau prizelor de alimentare din locație. FlexConnect va permite amplasarea difuzoarelor oriunde într-o cameră și calibrarea fiecăruia dintre ele la difuzoarele televizorului. Acest lucru creează un profil de sunet Dolby Atmos personalizat, unic pentru casa fiecărui utilizator.

FlexConnect va debuta pe gama de televiziune TCL 2024

Dolby spune că configurarea este rapidă și ușoară, deoarece maparea acustică se face folosind microfoanele din interiorul televizorului. Aceste componente localizează fiecare difuzor înainte de a efectua calibrarea audio menționată mai sus. Compania explică faptul că rezultatul ar trebui să fie un sunet imersiv mai consistent, indiferent de locul în care stai în cameră.

FlexConnect nu doar îmbunătățește canalul central. În schimb, caracteristica este reglarea sunetului pentru fiecare difuzor, chiar și pentru cele din interiorul televizorului. Dacă sistemul observă că o pereche de difuzoare se află în partea din față a camerei, de exemplu, poate modifica sunetul, astfel încât televizorul să gestioneze cea mai mare parte a dialogului, iar difuzoarele să preia restul scenei sonore din față. Dacă există două difuzoare în partea din spate a camerei, televizorul gestionează dialogul și acele sunete care trebuie să vină din partea din față a camerei.

Un element care ar putea juca un rol cheie cu Dolby Atmos FlexConnect este interoperabilitatea. Q-Symphony de la Samsung și Acoustic Center Sync de la Sony necesită ambele să ai o bară de sunet și un televizor compatibil fabricate de acele companii. Wow Orchestra de la LG funcționează în același mod. Dacă această nouă tehnologie este deschisă producătorilor pentru a o integra în produsele lor, cum ar fi Dolby Atmos în ansamblu, ar fi grozav dacă utilizatorii ar putea asocia un televizor TCL cu o bară de sunet Sennheiser – doar ca un exemplu. După cum te-ai putea aștepta, TCL intenționează să lanseze difuzoare wireless pentru a însoți viitoarele sale televizoare compatibile FlexConnect.