Tehnologie

Deepfake-ul realizat de inteligența artificială, la un al nivel, în 2023: Ne va fi din ce în ce mai greu să distingem realitatea de fals, în viitor

Inteligența artificială a început să genereze chipuri umane mai realiste decât fotografiile adevărate, ridicând îngrijorări masive.

Cercetători de la Universitatea Națională Australiană (ANU) au descoperit că inteligența artificială poate crea acum chipuri umane albe care sunt percepute ca fiind mai realiste decât chipurile umane reale.

Vezi și: Fenomen grav în era AI: Cum sunt utilizatorii încurajați să-ți denatureze fotografiile cu inteligența artificială

Inteligența artificială dă dovadă de rasism

Cu toate acestea, același nivel de realism nu a fost atins pentru imaginile persoanelor de culoare, evidențiind potențialul AI de a perpetua prejudecățile rasiale.

Dr. Amy Dawel, autorul principal al studiului, atribuie fenomenul faptului că algoritmii sunt antrenați în principal pe fețe albe. Această suprareprezentare a fețelor albe în seturile de date de antrenament AI duce la o percepție părtinitoare a fețelor generate artificial.

„Această problemă este deja evidentă în tehnologiile AI actuale. Când este utilizată pentru persoanele de culoare, AI le modifică culoarea pielii și a ochilor cu cele ale persoanelor albe”, a mai declarat Dawel.

Evoluția rapidă ale capacităților AI depășește capacitatea noastră de a înțelege pe deplin implicațiile. După cum demonstrează această cercetare, oamenii sunt din ce în ce mai susceptibili în a fi înșelați de hiperrealismul imaginilor generate.

„În mod îngrijorător, persoanele care credeau că fețele AI erau reale erau adesea cele mai încrezătoare că judecățile lor erau corecte”, a adăugat Elizabeth Miller, coautorul studiului și candidat doctor la ANU.

Vezi și: Ce e deepfake: tehnologia care te poate face să crezi orice

Echipa de cercetători ar fi identificat problema

Echipa crede că a identificat cauza de bază a acestei susceptibilități: interpretarea greșită de către indivizi a diferențelor fizice dintre fețele AI și fețele umane reale.

Deși există încă distincții subtile, privitorii tind să le interpreteze greșit ca indicatori ai umanității, în special în cazul fețelor albe generate de inteligența artificială, a explicat Dawel.

Aceste evoluții reprezintă o amenințare semnificativă pentru răspândirea dezinformării online. Echipa solicită acțiuni imediate pentru a limita proliferarea viitoare a informațiilor false și a potențialului furt de identitate.

Cercetătorii susțin că sensibilizarea publicului cu privire la potențialul de utilizare greșită a tehnologiilor AI este crucială pentru a atenua riscurile.

Deoarece indivizii nu mai sunt capabili să distingă în mod fiabil între fețele reale și cele generate de AI, societatea are nevoie de instrumente care să poată detecta cu precizie impostorii.

„Educarea oamenilor înspre realismul perceput al fețelor AI ar putea contribui la a face publicul mai prudent cu privire la imaginile pe care le văd online”, a concluzionat Dawel.

Vezi și: Cum îți protejezi fotografiile de inteligența artificială și deepfake: modul în care funcționează PhotoGuard