Tehnologie

De la toalete la cer: Startup-ul care transformă deșeurile umane în combustibil pentru avioane

Firefly Green Fuels, o companie cu sediul în Marea Britanie, a dezvoltat o nouă formă de combustibil pentru avioane care este făcut din deșeuri umane.

Combustibil din deșeuri umane

Compania a lucrat cu experți de la Universitatea Cranfield pentru a confirma că acest combustibil pe care l-au dezvoltat are o amprentă de carbon cu 90 la sută mai mică decât cea folosită în aviație astăzi, potrivit BBC. Testele efectuate de autoritățile de reglementare independente au validat că ceea ce a dezvoltat Firefly Green Fuels este aproape identic cu combustibilul standard A1.

În 2021, compania a primit un grant de 2 milioane de lire sterline de la Departamentul Transporturilor pentru a continua să-și dezvolte combustibilul durabil pentru aviație. Deși nu este încă disponibil comercial, compania spune că este pe cale să-l aducă pe piața globală și că va avea prima fabrică comercială în funcțiune în cinci ani. Compania a încheiat deja un parteneriat cu compania aeriană cu buget redus Wizz Air pentru a-i furniza combustibil începând cu 2028.

Vezi și: Din dioxid de carbon în combustibil pentru avion: premiera care ar putea salva planeta de poluare

Viitorul aviației

În prezent, își aprovizionează deșeurile de la companii de apă din Marea Britanie și preia apele uzate rafinate printr-un proces numit lichefiere hidrotermală, care transformă deșeurile lichide într-un nămol sau țiței. Subprodusele solide pot fi, de asemenea, transformate în îngrășământ pentru culturi. Compania susține că intensitatea carbonului a întregului proces – care măsoară cât de mult carbon este necesar pentru a produce energie – este de 7,97 grame de dioxid de carbon per megajoule (gCO²e/MJ). Comparativ, ICCT spune că intensitatea carbonului înregistrată pentru combustibilul pentru avioane variază de la 85 la 95 gCO²e/MJ.

Materia organică, după cum subliniază compania, durează milioane de ani pentru a se dezvolta în combustibilii fosili care alimentează mașinile și avioanele. Soluția Firefly face posibilă generarea de combustibil în câteva zile – și, mai important, deșeurile umane sunt o resursă disponibilă la scară largă. Nu este clar dacă combustibilul durabil pentru avioane va fi mai mult sau mai puțin costisitor decât ceea ce este disponibil în prezent. Cu toate acestea, într-o declarație, directorul general al companiei, James Hygate, a menționat că utilizarea deșeurilor umane este o „materie primă ieftină și abundentă care nu se va epuiza niciodată”.​

Vezi și: Cea mai bizară modalitate de a crea combustibil pentru rachete: ce au descoperit cercetătorii