Tehnologie

De ce să nu răspunzi la telefon când primești un apel de la un număr necunoscut sau un contact pe care nu-l ai în agendă. Fraudele prin telefon, tot mai dese

Un studiu recent realizat de Autoritatea de Reglementare a Comunicațiilor Electronice (Arcep) în Franța arată o tendință clară în comportamentul consumatorilor în fața apelurilor telefonice de la numere necunoscute.

Conform acestui studiu, în 2023, 65% dintre utilizatorii francezi au spus că nu răspund niciodată sau rareori la apelurile al căror număr nu îl recunosc, marcând o creștere față de 59% în 2022 și 57% în 2021. Astfel, proporția celor care spun că nu răspund niciodată la telefon a urcat la 33% în 2022, de la 27% în 2021, conform TF1.

Riscul escrocheriilor telefonice

Această prudență este justificată de creșterea alarmantă a escrocheriilor telefonice, în special prin tehnica cunoscută sub numele de „spoofing„. Escrocii pot falsifica numărul de telefon al unui serviciu clienți al unei bănci, pretinzând că sunt consilieri bancari. Banque de France a raportat o creștere deosebită a fraudelor de transferuri prin tehnica „falsului consilier” în 2023. Aceste tactici pot duce la pierderi financiare semnificative pentru victime, care sunt induse în eroare să creadă că vorbesc cu reprezentanți oficiali ai băncii lor.

Apelurile promoționale în creștere

Pe lângă escrocherii, apelurile promoționale nesolicitate sunt, de asemenea, în creștere. Conform BFMTV, numărul acestor apeluri primite pe telefoanele mobile în Franța în 2022 a crescut cu peste 60%. Această invazie a spațiului personal prin telefon a dus la o scădere treptată a numărului de apeluri la care utilizatorii aleg să răspundă.

Recomandări pentru siguranța personală

Având în vedere aceste riscuri, este recomandat ca utilizatorii de telefoane mobile să fie extrem de precauți cu privire la apelurile de la numere necunoscute. Iată câteva sfaturi utile:

Verificare: Înainte de a răspunde la un număr necunoscut, încercați să verificați numărul prin motoarele de căutare sau aplicații specializate care pot identifica sursa apelurilor.
Utilizarea aplicațiilor de filtrare: Multe telefoane moderne includ opțiuni pentru a bloca apelurile de la numere necunoscute sau considerate spam.
Prudență în comunicare: Nu oferiți niciodată informații personale sau financiare într-un apel telefonic inițiat de un interlocutor necunoscut.
Raportare: Dacă primiți apeluri suspecte, raportați-le la operatorul dvs. de telefonie mobilă sau la autoritățile competente pentru a ajuta la prevenirea răspândirii acestor practici.

Prin adoptarea acestor măsuri, consumatorii pot evita capcanele întinse de escroci și pot reduce disconfortul cauzat de apelurile promoționale nedorite, protejându-și în același timp securitatea personală și financiară

Respingere apel necunoscut