Tehnologie

Curiozități despre Amazon: „Muncește din greu, distrează-te, fă istorie” – Jeff Bezos

Începând în 1995, ca un simplu vânzător de cărți online, Amazon a crescut rapid pentru a deveni masculul alfa al comerțului cu amănuntul online.

Deși puține companii sunt la fel de mari sau la fel de răspândite în viața noastră de zi cu zi ca Amazon, în mod surprinzător, puțini dintre noi știm ceva despre companie. În această listă enumerăm câteva lucruri absolut uimitoare despre acest gigant online profitabil.

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, s-a născut sub numele Jeff Jorgensen în Albuquerque, New Mexico, în 1964. Mama lui Jeff s-a recăsătorit când acesta avea patru ani cu un bărbat pe nume Miguel „Mike” Bezos, un imigrant cubanez care l-a adoptat pe Jeff și i-a dat numele de familie.

Bezos a fost un student precoce în tinerețe. El a fost absolvent al liceului său și a fost bursier de merit național. După liceu, Bezos a continuat să studieze la Princeton, absolvind în 1986 cu diplome de licență în informatică și inginerie electrică.

Jeffrey Preston „Jeff” Bezos – fondator și CEO al companiei Amazon.com

Ce nu știai, probabil, despre Amazon

Amazon a fost fondat ca un simplu comerciant de cărți online în garajul lui Bezos din Bellevue, Washington. Pentru a gestiona toate e-mailurile primite de compania incipientă, Bezos a instalat o cutie poștală supradimensionată. Aceasta poate fi văzută și astăzi în afara acelei case.

Prima carte vândută de Amazon a fost numită Fluid Concepts and Creative Analogies de Doug Hofstadte. Această carte de știință complexă, care explorează mecanismele inteligenței prin modelare computerizată, a fost vândută pe 3 aprilie 1995.

În primele zile ale Amazon, un clopoțel literal era sunat de fiecare dată când se făcea o nouă achiziție prin intermediul site-ului. Pe măsură ce compania a crescut rapid și noile vânzări au crescut, totuși, conducerea a trebuit să oprească acest ritual, deoarece clopoțelul suna mult prea des.

Unul dintre primii investitori ai Amazon au fost părinții lui Bezos, care au scos 300.000 de dolari din economiile lor pentru pensii pentru a investi în noul startup de internet al fiului lor ambițios. Astăzi, gigantul de retail are venituri de peste 177 miliarde de dolari. Investiția părinților săi s-a dovedit a fi una de mare succes!

În timp ce făceau Amazon în garajul lui Bezos, serverele de computer ale noii companii aveau nevoie de atât de multă putere, încât Bezos și soția sa nu au putut conecta un uscător de păr în casa lor fără a risca să ardă o siguranță. Acest lucru poate ajuta la explicarea faptului că Bezos e chel…

Creșterea timpurie a Amazon ca distribuitor de cărți online a fost fenomenală. În prima lună a companiei, au vândut o carte pentru fiecare om din toate cele 50 de state din SUA și din 45 de țări diferite.

Bezos nu a fost niciodată hotărât să-și denumească noul site Amazon. Prima sa alegere pentru un nume a fost, de fapt, „Cadabra”, ca în expresia magicianului, „Abracadabra”. Bezos s-a ferit de nume după ce a fost convins de avocatul său că suna prea aproape de „cadavru” atunci când este rostit cu voce tare. A doua alegere pentru un nume a fost „Relentless”. Varianta câştigătoare a fost, în final, Amazon, aşa cum îl ştim cu toţii astăzi.

Amazon a listat odată o carte despre structura genetică a muștelor pentru peste 23 de milioane de dolari. Acest preț nebun s-a întâmplat deoarece prețul cărții a fost stabilit automat de un algoritm care lista prețul în raport cu costul unui alt magazin sursă Amazon. În același timp, acest alt magazin sursă Amazon și-a stabilit prețul în raport cu prețul primului magazin. Drept urmare, algoritmul fiecărui magazin a intrat într-o cursă de preț până la vârf, ajungând în cele din urmă la 23 de milioane de dolari. Odată ce defectul algoritmic a fost descoperit, prețul cărții a fost corectat la 106,23 USD.