Tehnologie

Cum te păcălesc escrocii cu inteligența artificială: Așa te îndrăgostești de cineva care nu există și pierzi bani

Poliția spaniolă a anunțat destructurarea unei rețele infracționale internaționale specializate în escrocherii financiare bazate pe inteligență artificială, care a înșelat cel puțin 208 persoane, provocând un prejudiciu estimat la peste 20 de milioane de dolari.

Șase persoane au fost arestate în Spania, fiind acuzate de fraudă, spălare de bani, fals în acte și apartenență la o organizație criminală.

Potrivit autorităților, citate de presa spaniolă, escrocii utilizau reclame deepfake în care apăreau „personalități” care promovau investiții în criptomonede cu randamente ridicate și fără riscuri.

Victimele erau atent selectate prin algoritmi care analizau profiluri online compatibile cu criteriile grupării. După identificare, acestea erau vizate prin campanii publicitare pe site-uri și rețele sociale, fiind convinse să investească sume importante.

Escrocherii în lanț: de la investiții fictive la promisiuni false de recuperare a banilor

După ce victima realiza prima investiție, realizând ulterior că nu își poate retrage fondurile, membrii grupării reluau contactul, pretinzând că sunt manageri financiari care pot ajuta la recuperarea banilor, contra unui „depozit” suplimentar.

Într-o a treia fază, escrocii reveneau sub o nouă identitate: aceea de agenți Europol sau avocați din Marea Britanie, cerând alte sume sub pretextul plății unor „taxe” necesare repatrierii fondurilor blocate în străinătate.

„Victimele, sperând că își vor recupera banii, au plătit fără să conștientizeze că sunt din nou înșelate”, au declarat autoritățile spaniole într-un comunicat, arată, de asemenea, presa spaniolă.

Printre metodele de manipulare folosite de escroci s-au numărat și abordări individuale, unii pretinzând că sunt consilieri financiari sau dezvoltând chiar relații romantice fictive cu victimele.

Operațiune internațională: zeci de identități false și firme fantomă

În cadrul perchezițiilor efectuate la domiciliul presupusului lider al rețelei, autoritățile au confiscat telefoane mobile, computere, hard diskuri, documente, precum și o armă simulată.

Liderul grupării utiliza peste 50 de identități false, iar rețeaua se folosea de numeroase companii fictive pentru a transfera și disimula fondurile obținute ilegal.

Ancheta are ramificații internaționale, mai multe persoane implicate fiind identificate în afara Spaniei.

Specialiștii în criminalitate cibernetică atrag atenția că escrocheriile bazate pe AI devin din ce în ce mai sofisticate și accesibile, oferindu-le infractorilor instrumente eficiente de manipulare și fraudare la scară globală.

Un raport publicat în februarie 2024 de compania Chainalysis avertiza asupra creșterii alarmante a numărului de escrocherii facilitate de AI generativ, subliniind că aceste tehnologii le permit infractorilor să opereze cu costuri reduse și pe scară largă.