Tehnologie

Cum te apără OpenAI, dacă te ajută să furi: Drepturile de autor, pe lista de priorități a companiei de inteligență artificială

În cadrul evenimentului DevDay, al OpenAI, compania care dezvoltă ChatGPT și DALL-E a anunțat că va proteja clienții de reclamații legale referitoare la încălcarea drepturilor de autor.

Vezi și: ChatGPT pierde o funcție importantă: ce a decis OpenAI în privința inteligenței artificiale

Anunțul care s-ar putea să te bucure

OpenAI a promis că „va interveni și va apăra clienții și va plăti costurile suportate, în cazul în care aceștia se confruntă cu acuzații legale legate de încălcarea drepturilor de autor”.

OpenAI nu a specificat exact la care dintre produsele sale se referă, dar a adăugat că se aplică la „caracteristicile disponibile în mod obișnuit ale ChatGPT Enterprise și platformei noastre de dezvoltare”. ChatGPT Enterprise oferă în prezent DALL-E 3.

Acest lucru pare să sugereze că această protecție nu se va extinde la toate produsele OpenAI. ChatGPT Enterprise este nivelul de afaceri al chatbotului său Large Language Model ChatGPT. Presupunând că utilizatorii versiunii gratuite a lui ChatGPT și nivelul Plus nu vor beneficia de această protecție.

Vezi și: OpenAI face pasul următor și lansează DALL-E 3: ce va fi nou la inteligența artificială

OpenAI ia exemplul Shutterstock, Adobe și Google

OpenAI copiază, practic, Shutterstock, Adobe și Google în acordarea de protecție legală utilizatorilor săi.

Toate aceste companii doresc să atenueze temerile clienților în legătură cu uneltele de inteligență artificială.

Problema stă în modul în care au fost create uneltele AI generative – generatoarele de imagini AI, de exemplu, au fost instruite cu sute de milioane de imagini, dintre care multe erau de domeniu public, dar multe altele nu erau.

DALL-E, generatorul de imagini AI al OpenAI, este o „cutie neagră”, în ceea ce privește datele de instruire și pur și simplu nu se știe cum a fost construit.

În trecut, OpenAI a declarat că DALL-E a fost instruit pe date „disponibile publicului”.

Un set de date de instruire open-source numit LAION poate fi găsit prin intermediul site-ului Have I Been Trained.

Dacă, spre exemplu, fotograf și-a expus lucrările pe internet, acestea sunt susceptibile să fie incluse în setul de date și, prin urmare, probabil au fost folosite pentru a instrui diferiți generatori AI de imagini.

Cu toate acestea, companiile de AI sunt dornice să sublinieze dacă acest tip de instruire intră sub incidența doctrinei utilizării corecte, deoarece folosesc materiale protejate de drepturi de autor.

Vezi și: Cum fură Meta și OpenAI de la comedianți, ca să-și antreneze modelele de limbaj AI: cum se revoltă artiștii