Cum să fotografiezi artificii: câteva trucuri care te vor ajuta
În cazul în care nu știai, majoritatea fotografiilor cu artificii sunt, de fapt, imagini cu expunere lungă care surprind toate artificiile care au bubuit pe o perioadă de 10 secunde, 20 de secunde sau chiar mai lungă.
Pentru a face o fotografie cu artificii, ai două opțiuni: prima este să ții camera în mână și să încerci să cronometrezi o fotografie, astfel încât să capturezi artificiile pe măsură ce se sting.
A doua este să vă setezi camera pe un trepied și să folosești un timp de expunere lung, astfel încât artificiile să izbucnească la un moment dat în timpul acestuia.
În general, nu vei fi atât de departe încât să ai nevoie de un teleobiectiv. Ceva cu o distanță focală între 18 mm și 70 mm va funcționa în majoritatea situațiilor.
Diafragma este mai puțin importantă decât viteza obturatorului
Diafragma este mai puțin importantă decât viteza obturatorului pentru fotografiile cu artificii. Trebuie să stai prea departe de afișaj pentru ca adâncimea câmpului să conteze.
Setează diafragma la undeva între f/8 și f/16, în funcție de lumina ambientală, pe un ISO 100.
Indiferent dacă avi obturatorul deschis timp de 10 secunde sau 30 de secunde, ceea ce contează este jumătate de secundă pentru care focul de artificii luminează foarte puternic.
Cu obturatorul deschis timp de 30 de secunde, însă, vei captura cinci sau șase explozii de artificii, mai degrabă decât doar una sau două; de asemenea, veți acorda fundalului mai mult timp pentru expunere.
Începe cu o viteză de expunere de aproximativ 10 secunde și fă câteva fotografii de probă. Dacă fotografiile sunt supraexpuse, strânge diafragma sau scurtează timpul de expunere la cinci secunde.
Dacă sunt subexpuse, poți deschide puțin diafragma sau face expuneri de 20 de secunde. Singura modalitate de a afla ce va funcționa este să încerci și să greșești.
Evident, mai apoi poți apela un program de editare precum Lightroom, spre exemplu, pentru a corecta tot ceea ce nu ți-a ieșit „din mână”.