Tehnologie

Cum poți prezice viitorul cu inteligența artificială. Așa afli când mori, cât de precis poate fi AI, de fapt

Cercetătorii din Danemarca au folosit inteligența artificială pentru a prezice diverse aspecte ale vieții umane, inclusiv estimarea momentului unui posibil deces al cuiva, conform CNN.

Vezi și: Inteligența artificială trebuie să fie reglementată. Impactul ei asupra învățământului, măsurile propuse de UNESCO

Inteligența artificială, un fel de „baba Vanga” a tehnologiei

Studiul, publicat în revista Nature Computational Science, se concentrează pe un model numit life2vec, ce a prezis rezultatele și comportamentele unei persoane pe baza informațiilor detaliate despre aceasta.

Echipa a analizat date dintr-un registru național danez, care a inclus 6 milioane de persoane și informații între 2008 și 2016, acoperind educația, sănătatea, veniturile și ocupațiile.

Folosind tehnici de procesare a limbajului, algoritmul a fost antrenat să interpreteze experiențele de viață ale oamenilor.

Studiul a inclus și o parte care viza estimarea momentului posibil al morții unei persoane, folosind datele a peste 2,3 milioane de persoane cu vârste între 35 și 65 de ani.

Rezultatele au arătat că algoritmul a prezis corect, în 78% din cazuri, dacă o persoană a supraviețuit sau nu după 2016, depășind alte modele.

Vezi și: Inteligența artificială provoacă temere: Studiul care arată care sunt problemele

Ce a observat AI-ul

A fost observat că bărbații, precum și cei cu ocupații de muncă calificate sau cu probleme de sănătate mintală, au avut șanse mai mari să moară mai devreme. În schimb, funcțiile de conducere sau veniturile consistente au fost asociate cu o mai mare probabilitate de supraviețuire.

Cu toate acestea, cercetarea are o serie de limite, nefiind randomizată, iar datele analizate s-au limitat la opt ani, existând posibile distorsiuni sociodemografice.

Este important de știut că acest studiu a fost realizat într-o țară cu o infrastructură puternică, iar autorii nu sunt siguri dacă rezultatele ar fi valabile și în alte țări, cu contexte diferite.

Deși algoritmul prezintă potențial, există preocupări legate de impactul asupra confidențialității, eliminând, de asemenea, și elementul surpriză.

Vezi și: Giganții de inteligență artificială, mai „secretoși” decât ar fi bine pentru omenire. Ce s-a aflat