Tehnologie

Cum își pierd oamenii locul de muncă de dragul performanței. Roboții vin cu eficiență maximă

Amazon spune că roboții săi noi, alimentați cu inteligență artificială, reduc timpul de realizare a unei sarcini cu 25 la sută. Compania susține că tehnologia va îmbunătăți și siguranța, deși roboții din depozitele lor au fost anterior subiectul unor incidente.

Amazon integrează un nou sistem robotic în depozitele sale pentru a îmbunătăți timpul de livrare, siguranța și operațiunile generale.

Amazon integrează roboții în compania sa din ce în ce mai mult

Tehnologia bazată pe inteligență artificială, cunoscută sub numele de Sequoia, ar putea îmbunătăți viteza de găsire și stocare a produselor cu până la 75 la sută și de onorare a comenzilor cu până la 25 la sută, relatează Wall Street Journal. Sistemul a fost deja introdus într-unul dintre depozitele Amazon din Houston.

Vezi și Cele trei joburi pe care Inteligența Artificială nu le poate fura. Aceste meserii sunt în siguranță, momentan

Vezi și Tehnologia ne ia pâinea de la gură: locurile de muncă, ocupate de roboți. Cine rămâne șomer în România

Astfel, Sequoia implică vehicule care transportă containere de produse la o mașină de sortare. Mai exact, folosește brațe robotizate și viziune computerizată pentru a identifica inventarul înainte de a-l trimite angajaților pentru livrare. Una dintre afirmațiile de siguranță este că acest proces oferă lucrătorilor articole la nivelul taliei, eliminând nevoia ca aceștia să ajungă la lucruri pe rafturile înalte. Ca referință, Sequoia urmează introducerea în depozit din 2022 a Sparrow, un braț robotizat alimentat de inteligență artificială care poate identifica și muta produsele care rămân după acest pas.

Vezi și Roboți și automatizare într-un mare lanț de supermarketuri din România. Soluția la criza forței de muncă sau lovitură pentru angajați

În ciuda faptului că siguranța este numită ca un motiv de motivare pentru Sequoia și Sparrow, recordul Amazon nu este grozav în acest domeniu. Un raport din 2020 al publicației Center for Investigative Reporting’s Reveal a constatat că, între 2016 și 2019, angajații Amazon care lucrau la depozite automate au suferit răni cu o rată dublă față de cei care nu lucrau alături de roboți (Amazon a contestat public această raportare). Utilizarea roboților a crescut numărul de articole necesare angajaților pentru a scana de la 100 la până la 400 pe oră. De asemenea, nu este clar dacă implementarea Sequoia va duce la concedieri.