Tehnologie

Cum au fost prinși cei mai periculoși „pirați cibernetici” ai zilelor noastre: e implicată și România, la un nivel înalt

Cunoscuta rețea de piraterie online Qakbot a fost destructurată de oamenii legii, la acțiune contribuind inclusiv țara noastră.

Qakbot a semănat teroare în toată lumea, atacatorii cibernetici câștigându-și o proastă reputație de-a lungul vremii, pentru nenumăratele atacuri pe care le dădeau. Sute de mii de computere din întreaga lume, se estimează cifra de 700.000, au căzut victime ale escrocilor fără milă.

Franţa, Marea Britanie, Germania, Olanda, România şi Letonia, alături de experți din Statele Unite ale Americii, s-au unit pentru a destructura cu succes una dintre cele mai mari amenințări cibernetice pe care le înfrunta omenirea la ora actuală – rețeaua Qakbot. Din fericire, după cum relatează presa internațională, eforturile oamenilor legii au dat rezultate, iar escrocii online au fost prinși, fiind totodată confiscate sume impresionante.

Cei mai periculoși hackeri din lume vor ajunge în pușcărie

Se pare că atacurile date de pirații cibernetici le-au adus acestora adevărate averi, dar hackerii doreau să nu le fie luată urma de către autorități, așa că sume colosale le aveau depozitate în criptomonede, dat fiind faptul că tranzacțiile se bucură pe piața cripto de anonimizare, fapt ce face mai dificilă misiunea poliției de a intra pe fir și a desluși lucrurile. Totuși, chiar și-n această situație, s-a reușit performanța de a fi confiscate 8,6 milioane de dolari în criptomonede.

Avocatul american Martin Estrada a spus că mișcarea împotriva Qakbot a fost cea mai semnificativă operațiune tehnologică și financiară condusă vreodată de departament împotriva unei rețele bot. Termenul botnet este folosit pentru a se referi la o rețea interconectată de computere infectate pe care hackerii o folosesc pentru a răspândi viruși.

O proliferare a computerelor piratate de către Qakbot – lansată în 2008 – l-a transformat în ”malware-ul preferat de infractorii cibernetici din întreaga lume”, precizează Martin Estrada.

Pentru a paraliza rețeaua criminalității cibernetice, FBI a declarat că a redirecționat traficul de internet Qakbot către servere controlate de birou, care au dezinstalat efectiv malware-ul corespunzător de pe computerele victimelor. Procedând astfel, FBI a spus că a eliminat în mod activ fișierele rău intenționate din sistemele private, fără a vizualiza sau a colecta informații personale, aspect ce nu poate decât să-i bucure și să-i linișteastă pe cei ce căzuseră pradă escrocilor online.

„Aproape fiecare sector al economiei a fost victimizat de Qakbot”, a mai spus Estrada.

Rețeaua criminală din spatele acesteia a câștigat aproximativ 58 de milioane de dolari de la victime, între octombrie 2021 și aprilie 2023, au spus oficialii.

De precizat că mai multe structuri de forță au participat la operațiune, alături de FBI. Vorbim, de exemplu, și despre NCA și alți oficiali europeni de rang înalt.