Computerele ar putea „gândi” ca un creier uman în viitor: Descoperirea oamenilor de știință
Computerele și creierele pot avea similarități în unele funcții, cum ar fi calcularea și organizarea informațiilor, dar sunt foarte diferite.
Computerele nu sunt construite întocmai creierelor, dar ar putea fi? Această idee există de ceva vreme și cercetătorii au făcut acum un pas important în acest sens, construind un dispozitiv care acționează ca o sinapsă.
Cum ar putea deveni computerele mai „umane”
Sistemul nervos central este în mare parte format din neuroni sau celule nervoase. Acestea transmit semnale între ele folosind sinapse, care sunt joncțiuni între neuroni unde informația transportată este atât transmisă, cât și procesată.
Sinapsele fac acest lucru folosind ioni, atomi sau molecule încărcați electric, dizolvați în apă.
Noile cercetări arată că este posibil să se creeze o sinapsă artificială care funcționează, de asemenea, cu apă și săruri. Crucial în acest sens este un dispozitiv care are doar lățimea a două foi de hârtie, numit un memristor iontronic.
Cu toate că numele acesta este complex, forma și comportamentul său sunt simple.
„De vreme ce sinapsele artificiale capabile să proceseze informații complexe deja există pe baza materialelor solide, arătăm acum pentru prima dată că acest lucru poate fi realizat și folosind apă și sare”, a declarat autorul principal al studiului, Tim Kamsma, cercetător la Universitatea Utrecht.
Tehnologia originală, dezvoltată de sud-coreeni
Memristorul iontronic a fost dezvoltat de cercetători sud-coreeni, iar o întâlnire întâmplătoare cu Kamsma a dus la această colaborare.
Împreună, oamenii de știință au remarcat posibilitatea de a folosi dispozitivul ca o sinapsă computatională. Acesta nu este un computer funcțional, dar arată că ar putea fi posibil să se construiască un dispozitiv asemănător unui computer care nu numai că are sinapse, dar sinapse care se comportă exact ca ale noastre.
„Acest lucru reprezintă un avans crucial către computerele nu numai capabile să imite modelele de comunicare ale creierului uman, ci și să utilizeze același mediu”, a adăugat Kamsma. „Poate că acest lucru va deschide în cele din urmă calea către sisteme de calcul care să reproducă fidel capacitățile extraordinare ale creierului uman”, a concluzionat el.