Tehnologie

Compania care desființează peste o mie de locuri de muncă: Cine are de suferit

Qualcomm reduce peste 1.200 de locuri de muncă în California. Compania speră să reducă costurile în fața incertitudinii macroeconomice și a cererii scăzute pentru produsele sale.

Qualcomm, în impas

Qualcomm tocmai a notificat Departamentul de Dezvoltare a Ocupării Forței de Muncă din California că elimină 1.258 de posturi la stat, potrivit Bloomberg. Aceasta reprezintă aproximativ 2,5% din întreaga forță de muncă a companiei, care are aproximativ 50.000 de persoane, dar reducerile de locuri de muncă vor afecta doar lucrătorii de la birourile Qualcomm din San Diego și Santa Clara, California. Pe baza raportului Bloomberg, nicio poziție nu este sigură: peste 750 dintre angajații afectați vor veni din echipa de inginerie a producătorului de cipuri, inclusiv personalul la nivel de director. Rolurile rămase afectate vor veni din diferite departamente și vor include personal tehnic și contabil intern.

Producătorul de cipuri este obligat prin lege să notifice agenția din California despre iminentele reduceri de locuri de muncă. Dar, din moment ce multe alte locuri nu au aceeași regulă, nu este clar dacă Qualcomm intenționează să elimine pozițiile din alte birouri din interiorul și din afara SUA. Este demn de remarcat faptul că aceste reduceri de locuri de muncă, deși sunt nefericite, nu sunt o surpriză: compania a anunțat în raportul său trimestrial de câștiguri (PDF) publicat în august că va întreprinde „acțiuni suplimentare de restructurare”.

Probleme în industrie

Pe atunci, producătorul de cipuri a recunoscut că se așteaptă ca aceste „acțiuni de restructurare” să fie „în mare part, reduceri de forță de muncă”. Acesta a spus că această mișcare îi va permite să facă „investiții continue în oportunități cheie de creștere și diversificare” în fața „incertitudinii continue din mediul macroeconomic și al cererii”. După cum notează Bloomberg, Qualcomm deocamdată câștigă cei mai mulți bani din vânzările de smartphone-uri, iar performanța pieței continuă să scadă. De fapt, analiştii au spus că livrările globale de smartphone-uri pentru acest an sunt pe cale să fie cele mai proaste din ultimii zece ani. Qualcomm în sine și-ar putea vedea veniturile în scădere cu aproximativ 19% în anul fiscal curent.

Compania va începe să elimine personal cândva la jumătatea lunii decembrie și se așteaptă să se termine cu schimbările de restructurare pe care trebuie să le facă în prima jumătate a anului fiscal 2024.