Cognyte: Cum arată o zi din viața unui inginer DevOps pentru analiza investigativă [P]
În activitatea de zi cu zi, Cognyte are un portofoliu extins de produse, fiecare adresând diferite provocări în materie de securitate, dar ideea este cam aceeași – oferă clienților posibilitatea să obțină informații utile din datele lor și să le folosească pentru a rezolva sau a preveni infracțiunile și terorismul cibernetic. Acest lucru face rolul inginerului DevOps cu atât mai important, în special în eliminarea disfuncționalităților din procesele de producție software și în facilitarea dezvoltării rapide a proiectelor complexe prin simplificare. Astăzi, DevOps este mult mai mult decât un termen popular în domeniul IT, ci mai degrabă o filosofie de dezvoltare a arhitecturii software pentru companii.
„În esență, rolul meu, ca inginer DevOps, se află la intersecția dintre dezvoltare și operațiuni, sunt practic un intermediar între aceste echipe software dedicate. Am mai multe responsabilități și, de obicei, mă ocup de diverse activități, inclusiv de automatizarea, împachetarea și livrarea codului de la dezvoltator la producție. Acțiunile mele reprezintă o punte de legătură între toate cele trei elemente implicate: oameni, procese și produse. Iar impactul activității mele noastre este valoros, oricare ar fi domeniul în care activăm – fie că este vorba de sectorul bancar, de securitate cibernetică, de industria auto etc. Mai exact, la Cognyte, ca inginer DevOps, am mai mult decât un simplu rol în dezvoltarea de software, pentru că fac parte dintr-o companie globală care, la sfârșitul zilei, ajută la transformarea lumii într-un loc mai sigur cu ajutorul tehnologiilor inovatoare”, explică Răzvan Florea, DevOps Lead.
La Cognyte, având în vedere domeniul complex și provocările cu care se confruntă clienții, inginerii DevOps au rareori două zile la fel, deoarece se ocupă de multiple sarcini din diferite domenii. Activitățile principale variază între construirea infrastructurii Docker și Kubernetes pentru microservicii, scrierea de proiecte de infrastructură sub formă de cod, dezvoltarea și îmbunătățirea diverselor proceduri CI/CD, gestionarea proceselor legate de automatizare și îndeplinirea sarcinilor legate de SRE, printre altele. În plus, ca parte a unei echipe globale, inginerii DevOps de la Cognyte au interacțiuni strânse și continue cu diverse departamente, în special cu dezvoltatorii, inginerii responsabili de integrarea și ingineria sistemelor, inginerii QA, arhitecții, departamentul de produs și nu numai.
„Sunt de părere că inginerii DevOps talentați și experimentați care doresc să urce la un nivel superior în cariera profesională ar trebui să accepte locuri de muncă care să le ofere sens, dincolo de beneficiile obișnuite. La Cognyte, eu am acces la un parcurs de dezvoltare profesională excelent și beneficiez de sprijin specific pentru a deveni cel mai bun. Pe lângă beneficiile legate de carieră, am crescut într-o echipă puternică, recunoscută pentru contribuția adusă în a ajuta organizațiile de securitate să rezolve rapid anchetele în materie de securitate, și lucrez cu cele mai noi tehnologii din domeniu”, adaugă Răzvan Florea, DevOps Lead.
Profilul candidatului pentru rolul de inginer DevOps este în permanentă evoluție, deoarece cunoștințele tehnice necesare sunt vaste și se dezvoltă odată cu tehnologia. Cu toate acestea, un astfel de candidat ar trebui să aibă cunoștințe despre cât mai multe tehnologii legate de DevOps. Astfel, ar trebui să cunoască instrumentele utilizate în CI/CD, cum ar fi Jenkins, TeamCity, GitlabCI, Azure DevOps, ArgoCD etc., având în același timp abilități de scripting în limbaje precum Bash, Shell, PowerShell etc., jonglând cu instrumentele utilizate pentru IaC, cum ar fi Ansible, Chef, Puppet, să cunoască tehnologiile de implementare a fișierelor în containere și a sistemelor de orchestrare, precum Docker, Containerd, Kubernetes, Rancher etc. În plus, sunt foarte apreciate cunoștințele despre orice limbaj de programare, acoperind Python, Java și altele.
Cu o bază atât de largă de competențe, rolul inginerului DevOps nu este unul nativ, ci rezultatul unei evoluții profesionale bazate pe o dezvoltare specifică a carierei. Combinând abilități tehnice și soft, un inginer DevOps are de obicei un background în dezvoltarea de software și evoluează în timp spre zona de operațiuni.
Cognyte este lider global în domeniul dezvoltării software de analiză a securității și furnizează guvernelor şi companiilor conceptul de Actionable Intelligence for a Safer World TM.