Tehnologie

Cine s-a gândit primul la becul incandescent, de fapt: inventatorii cărora Thomas Edison „le-a luat fața”

La fel cum Elon Musk nu a inventat vehiculele electrice, ci a fost primul care le-a comercializat cu succes publicului, contribuțiile lui Thomas Edison, în ceea ce privelte apariția iluminatului electrificat, ar putea fi, de asemenea, un pic exagerate.

În noiembrie 1880, în sala de lectură a Societății de Seifuri Mercantile, situată la subsolul unuia dintre primii zgârie-nori, strălucea lumina de la un candelabru cu becuri.

Această primă instalație comercială, o realizare spectaculoasă, nu prezenta becuri fabricate de Thomas Edison, deși acesta anunțase cu mândrie inventarea becului cu doar câteva luni înainte.

Becurile aparțineau U.S. Electric Lighting Company, o companie condusă de inginerul Hiram Maxim. Edison a numit becul lui Maxim „o copie”.

Cu toate acestea, Maxim deținea șaptesprezece brevete pentru lămpi cu incandescență, iar compania sa controla brevetele mai multor alți inventatori, de asemenea contemporani cu Edison.

Douăzeci de oameni au prezentat și patentat becuri incandescente, înaintea lui Edison

În cei patruzeci de ani de dinaintea primului prototip de succes al lui Edison, cel puțin douăzeci de oameni au prezentat, patentat becuri cu incandescență.

Prima încercare înregistrată a fost în 1838 (cu aproape un deceniu înainte de nașterea lui Edison) și a aparținut unui inventator belgian al cărui bec a folosit o bandă de carbon ca filament.

La sfârșitul anilor 1870, Edison a produs becuri care semănau mult cu cele moderne, dar nu erau întocmai ceea ce trebuie, se pare.

Becurile lui Maxim, instalate la clădirea Equitable Life, le-au depășit pe cele ale lui Edison. Presa a scris, la vremea respectică că Maxim „a inventat o lampă care depășește chiar și visele lui Edison”.

Când au comparat lămpile, reporterii au remarcat că cea a lui Edison avea o luminozitate mai mică.

După propria estimare a lui Maxim, filamentele din becurile lui ar fi putut avea o viață de patruzeci de zile.

Faptul că Maxim ar putea realiza acest lucru a fost de neconceput pentru Edison, evident. În consecință, el s-a chinuit să-l depășească și, din câte se poate observa, a reușit.

Maxim este, probabil, nerecunoscut ca inventator astăzi, deoarece îi lipsea simțul de marketing al lui Edison și, în consecință, cel din urmă „a câștigat” și astfel a spus povestea invenției becului, iar tehnologia sa s-a bazat pe îmbunătățirea invenției lui Maxim.