Tehnologie

Chinezii de la HUAWEI, loviți din nou de americani. Cel mai nou episod al războiului comercial dintre SUA și China

Lupta comercială și tehnologică dintre Statele Unite și China este din ce în ce mai acerbă, iar Huawei se află în centrul acestei confruntări. Compania chineză a fost supusă unor restricții comerciale și tehnologice din partea SUA încă din 2019, ceea ce a afectat semnificativ afacerile sale globale.

Lupta comercială dintre SUA și China

Revocarea licențelor pentru Intel și Qualcomm de către SUA pentru vânzarea de cipuri către Huawei reprezintă un alt capitol în această poveste, subliniind determinarea SUA de a împiedica avansarea tehnologică a Chinei și de a limita influența Huawei în domeniul tehnologic mondial.

Statele Unite au luat o nouă măsură pentru a limita avansarea tehnologică a Chinei, revocând licențele care permiteau companiilor Intel și Qualcomm să vândă cipuri către Huawei Technologies, relatează Financial Times. Decizia va afecta cipurile pe care Huawei le utilizează pentru computere și telefoane mobile și intră în vigoare imediat.

Huawei este pe listele de restricții comerciale ale SUA încă din 2019, dar a făcut progrese recente care îngrijorează guvernul american, precum lansarea laptopului cu inteligență artificială din luna trecută.

„Evaluăm continuu cum pot controla mai bine politicile noastre exporturile pentru a proteja interesele noastre de securitate națională și politică externă, ținând cont de un mediu de amenințare și un peisaj tehnologic în schimbare constantă. În cadrul acestui proces, așa cum am făcut și în trecut, uneori revocăm licențe de export”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Comerț.

Huawei, victimă

Purtătorul de cuvânt a refuzat să spună dacă alte companii în afara Huawei au fost afectate: „Dar putem confirma că am revocat anumite licențe pentru exporturile către Huawei”.

Experții în securitate națională au acuzat Huawei că ajută China să conducă spionajul cibernetic. „China se opune ferm Statelor Unite care își întind conceptul de securitate națională și abuzează de controalele privind exporturile pentru a suprima companiile chineze fără justificare”, a decretat Ministerul de Externe chinez într-o declarație. Huawei neagă și acuzațiile de spionaj.

Această mișcare vine în contextul unui război comercial intensificat între cele două superputeri și subliniază tensiunile persistente în domeniul tehnologic între Statele Unite și China.

Huawei a fost plasată pe lista neagră a SUA în 2019, fiind acuzată de legături strânse cu guvernul chinez și de posibilitatea de a utiliza echipamentele sale pentru spionaj cibernetic. Aceste restricții au avut un impact semnificativ asupra afacerilor Huawei, blocându-i accesul la tehnologii și produse esențiale, inclusiv la cipuri semiconductoare, care sunt cruciale pentru producția de smartphone-uri și echipamente de rețea.

Revocarea licențelor pentru Intel și Qualcomm reprezintă o nouă etapă în eforturile SUA de a izola Huawei și de a limita capacitatea sa de a inova și de a se dezvolta pe piața globală. Această situație evidențiază tensiunile persistente dintre cele două mari puteri și impactul lor asupra economiei mondiale și a pieței tehnologice.