Tehnologie

Cea mai nouă și periculoasă înșelătorie online: legătura cu ChatGPT, de ce trebuie să te ferești

Pe măsură ce popularitatea ChatGPT și a altor instrumente de inteligență artificială crește, același lucru se întâmplă și cu interesul escrocilor pentru tehnologie.

Într-un nou raport, publicat de Meta, compania spune că a observat o creștere accentuată a programelor malware deghizate în ChatGPT și a software-urilor similare AI.

Compania a punctat că numai în martie 2023, cercetătorii au descoperit „zece familii de malware care folosesc ChatGPT și alte teme similare pentru a compromite conturile de pe internet” și că a blocat peste 1.000 de link-uri rău intenționate de pe platforma sa.

Potrivit Meta, înșelătoriile implică adesea aplicații mobile sau extensii de browser care se prezintă drept instrumente ChatGPT.

Șeful securitate al Meta, Guy Rosen, a spus că escrocii din spatele acestor înșelătorii profită de creșterea interesului pentru inteligența artificială.

„Ca industrie, am văzut cum cum se fac înșelătoriile cripto, alimentate de interesul imens pentru moneda digitală”, a spus Rosen. „Deci, din perspectiva unui răufăcător, ChatGPT este noua criptomonedă”, a mai spus acesta.

Meta a remarcat că oamenii care gestionează afaceri pe Facebook sau care folosesc altfel platforme pentru muncă au fost țintele uzuale.

Ce soluții propune Meta pentru combaterea acestui fenomen îngrijorător

Escrocii vor urmări adesea conturile personale ale utilizatorilor pentru a obține acces la o pagină de afaceri conectată sau la un cont de publicitate, care este probabil să aibă un card de credit atașat.

Pentru a combate acest lucru, Meta a spus că intenționează să introducă un nou tip de cont pentru companii numit Meta Work. Aceste conturi vor permite utilizatorilor să acceseze instrumentele Facebook Business Manager fără un cont personal Facebook.

„Acest lucru va ajuta la menținerea conturilor de afaceri în siguranță, în cazurile în care atacatorii încep să compromită conturile personale”, a mai spus gigantul, într-un comunicat.

Meta a adăugat că va începe cu un test „limitat” al noilor conturi pentru business în acest an și îl va extinde „în timp”.