Tehnologie

Cea mai adâncă mină din Europa va fi transformată într-o baterie gravitațională imensă: Ce presupune proiectul SF

Mina abandonată adânc din Finlanda va fi transformată într-o baterie gravitațională uriașă. Ar trebui să fie capabilă să stocheze doi megawați de energie.

Ce înseamnă, de fapt, acest proiect SF

Una dintre cele mai adânci mine de metal din Europa – mina Pyhäsalmi din centrul Finlandei – urmează să fie transformată într-o enormă baterie gravitațională capabilă să stocheze doi megawați de energie.

Pe măsură ce planeta se îndreaptă către energie regenerabilă, ne confruntăm cu problema stocării. Problema este că vântul nu bate și soarele nu strălucește tocmai în momentul în care oamenii vor să consume puterea. În zilele deosebit de vântoase sau însorite, poate fi generată prea multă energie electrică, ceea ce duce la o situație în care consumatorii sunt plătiți să consume energie electrică, mai degrabă decât să supraîncarce rețeaua. Dar puterea care nu este folosită se pierde.

Ar fi mai bine, desigur, dacă am putea stoca acea energie pentru o utilizare ulterioară. Bateriile gravitaționale sunt o modalitate de a face asta.

În ciuda numelui grozav, ideea din spatele bateriilor gravitaționale este foarte simplă. În perioadele în care sursele de energie produc mai multă energie decât cererea, excesul de energie este folosit pentru a muta greutăți (sub formă de apă sau uneori nisip) în sus, transformându-l în energie potențială. Când sursa de alimentare este scăzută, aceste obiecte pot fi apoi eliberate, alimentând turbinele pe măsură ce bunul nostru prieten (și inamicul mortal) le trimite gravitația către Pământ.

Vezi și: Scad facturile la energie ale acestor români, peste noapte: ar putea chiar să primească bani de la furnizori. Care sunt condițiile

Ce vrea să facă Gravitricity

Deși, în general, bateriile gravitaționale iau forma unor rezervoare, s-au sugerat, de asemenea, minele abandonate care mută nisipul sau alte greutăți în sus atunci când se produce exces de energie. Compania scoțiană Gravitricity a creat un sistem de troliuri și palanuri care pot fi instalate în astfel de puțuri de mine dezafectate. Compania va instala sistemul în mina de zinc și cupru de 1.400 de metri adâncime din Pyhäjärvi, Finlanda.

„Pe măsură ce lumea generează mai multă electricitate din surse de energie regenerabilă intermitentă, există o nevoie din ce în ce mai mare de tehnologii care să capteze și să stocheze energie în perioadele de cerere scăzută și să o elibereze rapid atunci când este necesar”, a spus Martin Wright, cofondatorul Gravitricity, despre această tehnologie, anul trecut.

„Depozitarea noastră subterană de energie gravitațională GraviStore folosește forța gravitațională pentru a oferi unele dintre cele mai bune caracteristici ale bateriilor litiu-ion și ale stocării hidro-pompate – la costuri reduse și fără a fi nevoie de metale rare”.

Vezi și: Ce se întâmplă cu energia regenerabilă: Cum evoluează noile tehnologii