Tehnologie

Ce face durerea din om: Un tată „și-a readus la viață” fiica decedată cu ajutorul AI

Un tată îndurerat „și-a readus la viață” fiica decedată folosind tehnologia AI, astfel încât el și soția sa să o poată păstra „vie” în „lumea digitală”.

Tragedia l-a împins pe acest bărbat să ia decizii bizare

În 2021, Bao Rong, fiica muzicianului taiwanez Tino Bao, a decedat la vârsta de 22 de ani. Ea a murit din cauza unei boli rare de sânge cunoscută sub numele de anemie aplastică, după doi ani de tratament.

În luna decembrie, Bao a reușit să folosească tehnologia AI pentru a-și „învia” singura fiică. Muzicianul a creat un videoclip al lui Rong cântând La Mulți Ani pentru mama ei și spunându-i că îi este dor de ea. Videoclipul AI a devenit viral în Taiwan.

Bao spune că el și soția sa au decis să „o păstreze pe ea [fiica lor] vie în lumea digitală” și au publicat mai multe clipuri video AI ale lui Rong pe rețelele de socializare în ultimele luni.

AI este un instrument pe care l-am folosit pentru a ne exprima dragostea pentru ea”, a declarat Bao pentru South China Morning Post.

Bao s-a apropiat de un prieten care lucrează la tehnologia de proiecție holografică 3D în China și l-a întrebat dacă este posibil să facă așa ceva.

Bărbatul a explicat că reconstituirea imaginii fiicei sale a fost destul de ușoară, deoarece au păstrat multe fotografii ale ei.

Recrearea vocii fetei, cu ajutorul AI, un procedeu mai greoi decât se estima

Cu toate acestea, recrearea vocii ei a necesitat mai multă muncă. Bao și echipa sa au reușit să antreneze un model audio generativ folosind doar trei propoziții în limba engleză pe care răposata le-a rostit în timpul unei convorbiri video cu mama sa.

În convorbirea video, ea a spus trei propoziții în limba engleză. Zgomotele de fundal erau, de asemenea, puternice.

NextShark raportează că Bao a depășit obstacolele din convorbirea video după ce muzicianul taiwanez și-a aplicat expertiza în producție ajustând vocea și reducând zgomotele de fundal.

Bao a spus, de asemenea, că reconstituirea vocii fiicei sale însemna mult pentru el, deoarece Rong nu putea vorbi din cauza tratamentului spre sfârșitul vieții sale.