Tehnologie

Ce este Flipper Zero, gadgetul pentru hackeri care deschide uși, clonează cartele și nu numai

Semnalele wireless sunt peste tot. Telefoanele, rețelele Wi-Fi și cardurile bancare sunt doar câteva tehnologii care folosesc semnale wireless pentru a comunica. Hacking-ul lor necesită, de obicei, anumite cunoștințe de securitate cibernetică, dar cu Flipper Zero este mai simplu.

Flipper Zero este un instrument portabil de hacking asemănător unei jucării. Instrumentul multiplu este comercializat pentru hackeri rău intenționați și testeri, pentru a expune vulnerabilitățile din lumea din jurul lor, cum ar fi o radiografie de securitate cibernetică. Instrumentul este open source și a finalizat un Kickstarter de succes în 2020.

Flipper Zero, gadgetul folosit de hackeri

Instrumentul a câștigat popularitate pe TikTok, când a apărut într-o serie de videoclipuri de la hackeri și oameni cu scenarii care făceau farse în public. În videoclipuri, hackerii dezactivează meniurile electronice la restaurantele fast-food, deschid de la distanță porturile de încărcare ale mașinilor Tesla ale străinilor și chiar modifică prețurile la benzină de pe display-urile benzinăriilor.

Hackerii, pur și simplu, îndreaptă dispozitivul către sistemul țintă, ca o telecomandă, apasă un buton sau două, iar ecranul țintă se stinge, numerele de afișare se schimbă sau portul de încărcare se deschide.

Aceste videoclipuri fac ca Flipper Zero să fie o cheie schelet pentru IoT, dar aceasta este o exagerare. Majoritatea videoclipurilor au fost probabil puse în scenă, necesitând o pregătire semnificativă pentru a fi realizate.

Gadgetul este încă un instrument puternic și intuitiv pentru a investiga securitatea cibernetică în lumea fizică. Deși nu poate manipula fiecare dispozitiv wireless în calea sa, poate citi semnalele emise de dispozitivele wireless. Cu această capacitate, poate dezvălui o cantitate semnificativă de informații despre un spectru de dispozitive electronice, chiar dacă nu poate schimba cu adevărat prețurile la benzină prin simpla apăsare a unui buton.

De exemplu, poate face următoarele:

citește datele senzorului de presiune a anvelopelor mașinii
citește temperatura corpului unui câine cu un microcip pentru animale încorporat în el
detectează semnalele pe care le trimite un iPhone pentru recunoașterea facială și frecvența acestor emisii
citește și înregistrează semnalul de la un dispozitiv de deschidere a ușii de garaj
clonează un card de intrare în clădire

Flipper Zero conține câteva antene diferite. Acestea îl ajută să capteze, să stocheze, să cloneze și să emuleze semnale wireless. Poate interacționa cu mai multe tipuri de semnal.

Ca referință, unele țări deja iau măsuri împotriva acestui gadget periculos. Astfel, Brazilia a decis confiscarea instrumentelor portabile de securitate cibernetică Flipper Zero, pentru a preveni eventuale atacuri cibernetice.