Tehnologie

Ce este Discord, platforma pe care au fost publicate documente ale serviciilor secrete americane

Joi, 13 aprilie, FBI a arestat un membru al Gărzii Naționale Aeriene, Jack Texeira, în vârstă de 21 de ani. Sub pseudionimul „OG” (Original Gangsta), o persoană a publicat aproximativ o sută de documente confidențiale ale serviciilor secrete americane, pe o perioadă de aproximativ un an, pe serviciul de chat Discord.

Ce este discord?

Discord este o platformă socială înființată în 2015 și considerată astăzi principalul instrument de discuții folosit de cei care joacă jocuri video. Aplicația, disponibilă atât pe smartphone, cât și pe computer, este o versiune mai avansată și mai bogată a grupurilor de pe Facebook, Telegram sau WhatsApp.

Un server Discord, centrat de obicei în jurul unei anumite comunități, poate găzdui un grup mic de prieteni, colegi sau mii de persoane care sunt fani ai unui youtuber sau ai unui joc video.

Fiecare server este organizat în canale de chat diferite, adesea tematice, iar majoritatea serverelor oferă, de asemenea, camere de voce în care membrii pot discuta. Deși compania încearcă de câțiva ani să se deschidă către un public mai larg, Discord are în continuare o imagine foarte puternică, fiind principala rețea socială pentru jocuri video și culturi digitale.

Cum au fost publicate documentele?

Documentele au fost publicate mai întâi pe un server numit „Thug Shaker Central”, rezervat unui grup de persoane care sunt fani ai lui Oxide, un youtuber specializat în paintball, jocuri video de simulare a războiului și reconstituiri militare (MilSim).

Potrivit primelor elemente ale anchetei, la începutul lunii martie, un participant la acest server a republicat o parte din documentele confidențiale pe un alt server Discord destinat fanilor unui youtuber filipinez Wow Mao. Un alt utilizator a postat apoi fotografiile pe un al treilea server, mult mai aglomerat, dedicat hărților pentru jocul video de succes Minecraft.

Cum este moderată platforma?

Documentele confidențiale ale serviciilor secrete americane au fost publicate inițial pe un server privat cu doar aproximativ 20 de persoane și accesibil doar pe bază de invitație. Fără un raport din partea unui utilizator, era imposibil să se știe că acolo erau publicate documente confidențiale.

Spre deosebire de alte platforme, cum ar fi Telegram, Discord are o echipă mare de moderare, care emite avertismente și șterge conturi de utilizator și servere întregi atunci când acestea încalcă legea sau regulile platformei.

Potrivit ultimului raport de transparență publicat de companie, aceasta a eliminat puțin peste 150.000 de conturi individuale și puțin peste 33.000 de servere în ultimul trimestru al anului 2022. Platforma susține că are aproximativ 190 de milioane de utilizatori activi lunar. Aceasta, prin comparație, este puțin mai mult decât Twitch (140 de milioane).

Practicile de moderare ale companiei au fost uneori criticate în ultimii ani, în special după masacrul de la Buffalo – criminalul își discutase planurile pe un server Discord privat înainte de a-și comite fapta.

Deși Discord nu este capabil să analizeze tot conținutul publicat pe numeroasele servere create de utilizatori, rețeaua socială va putea totuși să furnizeze o mare cantitate de date autorităților în cadrul anchetei privind aceste scurgeri de documente confidențiale.

Toate conversațiile și fișierele trimise sunt găzduite pe serverele companiei. Atât conversațiile private, cât și cele de grup, nu sunt criptate end-to-end pe rețeaua socială, ceea ce înseamnă că, în cazul unei anchete penale, compania poate furniza autorităților americane integralitatea schimburilor legate de un utilizator sau de un grup.

De asemenea, compania va putea furniza anchetatorilor americani date tehnice (inclusiv adrese IP) referitoare la utilizatorii de internet care au fost membri ai grupului Thug Shaker Central, în legătură cu care au fost publicate documentele clasificate ale Pentagonului.