Tehnologie

Câți bani primește Apple de la Google: Suma colosală pe care o încasează gigantul din Cupertino

Se pare că Google plătește Apple cu 36% din veniturile din publicitatea din căutarea din Safari. Asta se adaugă celor zeci de miliarde de dolari pe care compania le plătește Apple pentru a fi motorul de căutare implicit pe Safari.

Google îi dă bani „grei” lui Apple

Google plătește Apple 36 la sută din toate veniturile publicitare pe care le generează ori de câte ori cineva efectuează o căutare pe Google folosind browser-ul Apple Safari. Numărul, care ar fi trebuit să rămână confidențial, a fost dezvăluit de Kevin Murphy, profesor de economie la Universitatea din Chicago, în timpul mărturiei sale în numele Alphabet, la procesul în curs de desfășurare al companiei, la Departamentul de Justiție la Washington, a raportat Bloomberg.

Această sumă a aruncat mai multă lumină asupra relației dintre două dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, care au fost supuse controlului antitrust în ultimii câțiva ani. Ca referință, Departamentul de Justiție SUA (DOJ) a acuzat Google că își folosește resursele vaste pentru a menține dominația pe piață, plătind companii precum Apple, ale căror dispozitive iPhone, iPad și Mac au miliarde de utilizatori în mod colectiv, să fie motorul de căutare implicit pe Safari.

Vezi și: Google Chrome, Apple Safari, Mozilla Firefox și Microsoft Edge au bătut palma. Ce plănuiesc să facă împreună

Vezi și: Google, avertisment către clienții Apple: ce problemă are Safari

Mai mult, în 2021, gigantul tech a plătit Apple „aproximativ 18 miliarde de dolari” pentru a fi motorul de căutare implicit pe Safari, a dezvăluit un raport al New York Times.

Cât încasează gigantul din browserul Apple

Săptămâna trecută, Google și Apple au ridicat obiecții, făcând publice detaliile aranjamentului lor, a menționat Bloomberg. Google a spus că publicarea mai multor detalii „ar submina în mod nerezonabil poziția competitivă a Google în raport cu concurenții și alte contrapărți” într-un dosar în instanță.

Vezi și: Google, în tribunal cu Apple: ce au de împărțit, cum afectează modul în care folosim Google Maps

Nu este clar cât de multe venituri publicitare generează Google din Safari, dar este sigur să presupunem că 36% din acest număr ar fi probabil de zeci de miliarde de dolari. Ca idee, în 2022, veniturile totale ale companiei au fost de 279,8 miliarde de dolari, iar cea mai mare parte a provenit din publicitate.