Tehnologie

Cât muncești ca să-ți plătești internetul, așa înțelegi sărăcia. Cât lucrezi în România pentru acest privilegiu, dar în Grecia

Conectivitatea la internet este indispensabilă. Odată cu trecerea timpului și digitalizarea serviciilor, tinde să fie din ce în ce mai dificil să ai acces la un trai decent fără să fii online. Din păcate, există în continuare foarte mulți români care nu-și permit luxul, iar realitatea pe acest front este și mai cruntă în alte țări europene.

Valoarea pe care o plătim pentru acces la internet nu este mică pentru toată lumea, dar se poate calcula o medie la nivel național și, mai ales, se poate face o comparație între țări pornind de la salariul mediu pe economie. Un astfel de efort statistic a fost realizat de furnizorul de VPN Surfshark în nu mai puțin de 121 de țări. Dincolo de diferențele financiare de la o regiune la alta, o altă concluzie tristă a fost că internetul cel mai scump este, de cele mai multe ori, cel mai prost, conform Huffington Post.

Citește și: Trucul simplu pentru a crește viteza WiFi-ului. Motivul pentru care routerul devine lent

Unde există internet ieftin și ce înseamnă asta de fapt

Conform analizei Surfshark, în Europa și America de Nord există conexiunile la internet cele mai accesibile și cele mai rapide. În SUA, de exemplu, este nevoie să lucrezi doar 51 de minute pentru a-ți acoperi costul abonamentului. În România, deși salariile sunt infime, costurile la internet sunt și mai mici, așa ajungi să lucrezi doar 18 minute pentru a-ți plăti conexiunea online pentru o lună.

Pe de altă parte, o situație îngrijorătoare se regăsește în Grecia. Un grec ajunge să muncească nu mai puțin de 3 ore și 42 de minute pentru a-ți permite privilegiul de a fi online.

Citește și: De ce nu ai viteza de internet promisă de furnizorul de internet: greșeala pe care o faci din cauza căreia viteza routerului Wi-Fi este mică

Zimbabwe, la capătul clasamentului

Locuitorii din Zimbabwe sunt nevoiți să muncească 72 de ore pe lună, aproape două săptămâni, dacă ne raportăm la salariul mediu din țară, pentru a-și permite cel mai ieftin contract luna de bandă largă la internet. Ca pachetul să fie complet, cei care fac respectivul efort au și unele dintre cele mai slabe viteze existente la nivel global.

O situație similară se regăsește în mai multe țări din America Latină, prețuri mari și servicii proaste. Totul pleacă de la infrastructura slabă și faptul că un produs care nu este disponibil la scară largă va fi întotdeauna mai prețios.